Wat te doen tegen maagzuur: oma weet raadt - Tweestedenziekenhuis.nl

Wat te doen tegen maagzuur: oma weet raadt

Wat te doen tegen maagzuur: oma weet raadt

eilish

Laatst bijgewerkt

Iedereen in Nederland heeft wel eens last van brandend maagzuur, de één vaker dan de ander. Het is meestal niets ernstigs, maar het kan wel erg vervelend zijn, vooral als je een gevoelige maag hebt en regelmatig last hebt van brandend zuur. In dat geval wil je er natuurlijk graag iets tegen doen, in ieder geval om de symptomen te verlichten. In dit artikel vertellen we je hoe je brandend maagzuur tegen kunt gaan!

Wat helpt tegen maagzuur?

Als je last hebt van brandend maagzuur, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk overgaat of dat je er in ieder geval minder last van hebt. Hoe je brandend zuur het beste kunt behandelen, is afhankelijk van hoe ernstig de klachten zijn die je ervaart. Het kan helpen om anders te gaan eten, maar soms is het zelfs noodzakelijk. Helpt dit niet, dan kun je medicijnen krijgen van de huisarts. Er zijn een aantal middelen die voorgeschreven kunnen worden tegen brandend maagzuur. We zetten ze hieronder voor je op een rij!

1. Maagzuurbinders tegen maagzuur

Wil je snel de klachten van brandend maagzuur tegengaan, dan kan dat met maagzuurbinders. Dit zijn medicijnen die zich binden aan het zuur en dit neutraliseren. Op die manier verminderen ze de pijn en het brandende gevoel achter je borstbeen. Er zijn een aantal manieren waarop je maagzuurbinders kunt innemen:

 • Maagzuurbinders en remmers kun je in tabletvorm krijgen, zoals Rennie tabletten of Iberogast. Deze tabletten kun je gewoon kopen bij de drogist. 
 • Maagzuurbinders zijn op recept verkrijgbaar. Je huisarts kan deze aan je voorschrijven indien dit nodig is. 
 • Er zijn dranken en voedingsmiddelen die werken als maagzuurbinders en die zo de klachten verminderen.

2. Maagzuurremmers

Maagzuurremmers remmen of blokkeren het aanmaken van maagzuur door je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn Losecosan Omeprasol en Zantac Ranitidine. Maagzuurremmers worden voorgeschreven door de huisarts wanneer maagzuurbinders niet of niet goed genoeg werken, of wanneer de klachten steeds terug blijven komen.

3. Maagbeschermers

Maagbeschermers werken anders dan maagzuurbinders en maagzuurremmers. Ze zorgen namelijk dat er een beschermende laag op de binnenkant van de slokdarm en maag ontstaat, in plaats van dat ze het maagzuur aanpakken. Deze delen van de maag worden nu goed beschermd tegen het zuur, waardoor je geen last zult krijgen van brandend maagzuur en de gevolgen ervan. Er zijn naast maagbeschermers ook middelen die helpen een normale zuurgraad te behouden in de maag.

4. Andere voeding en dranken

Een middel van de drogist werkt in de meeste gevallen het beste tegen brandend maagzuur, maar een bepaalde drank of een bepaald voedingsmiddel kan de klachten over het algemeen ook verlichten. Dit verschilt echter wel erg per persoon en werkt dus niet altijd. Dranken en voedingsmiddelen die je kunt proberen zijn:

 • Yoghurt 
 • Gemberthee 
 • Melk, het liefst amandelmelk of havermelk 
 • Een banaan

5. Een kijkoperatie om brandend maagzuur snel te verhelpen

Als zowel medicijnen als dranken en voedingsmiddelen niet helpen om de klachten van brandend maagzuur te verminderen of de klachten steeds terug blijven komen, kun je ervoor kiezen om een kijkoperatie uit te laten voeren. Bij een middenrifbreuk wordt dit gedaan. Het bovenste deel van de maag wordt dan als een soort manchet om de onderkant van de slokdarm heen wordt gedraaid. Zo kan de maag niet meer omhoog komen door een middenrifbreuk.

Beste oma weet raadt tip

Appelazijn als natuurlijke remedie voor brandend maagzuur

Wanneer brandend maagzuur opspeelt, kan het nemen van een slokje appelazijn wellicht ongewoon klinken, maar het is een verrassend effectieve oplossing. Zorg er wel voor dat je appelazijn gebruikt voor dit huiselijke middeltje.

Bron: omaweetraad.nl

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een lichaamssap met een erg hoge zuurgraad. Je maag maakt dit zelf aan en je hebt het hard nodig voor de spijsvertering en voor het doden van bacteriën in voedsel. In sommige gevallen is er teveel van dit sap aanwezig in je maag, wat de binnenkant van de maag kan gaan irriteren. Hierdoor krijg je een brandend gevoel boven in je buik, wat we brandend maagzuur noemen. Het komt ook voor dat er brandend zuur in de slokdarm terechtkomt, waardoor je vaak over moet geven.

Hoe kun je brandend maagzuur voorkomen?

Brandend maagzuur verhelpen is niet altijd even makkelijk, daarom kun je het beter proberen te voorkomen. Je zult dan waarschijnlijk wat aanpassingen moeten maken aan je eetpatroon en leefstijl. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om maagzuur voor te zijn:

 • Eet gezond en drink genoeg water
 • Neem kleinere porties, neem je tijd en kauw goed 
 • Draag niet te strakke kleding 
 • Stop met roken en drink zo min mogelijk alcohol 
 • Beweeg minimaal een half uur per dag 
 • Ga niet meteen liggen na het eten, maar ga liever een stukje wandelen
 • Zorg dat je genoeg ontspanning krijgt

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur?

Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben:

 • Een verhoogde druk op de maag: Een grotere druk op de maag dan normaal is een grote oorzaak van brandend maagzuur. Het zorgt er namelijk voor dat de sluitspier tussen de slokdarm en maag niet helemaal goed werkt. Een verhoogde druk op de maag kan veroorzaakt worden door een te hoog lichaamsgewicht, zwangerschap, het dragen van strakke kleding en rokken. 
 • Middenrifsbreuk: Er kan ook een medische reden zijn dat de sluitspier niet meer goed werkt, vaak is dit een middenrifsbreuk. De spieren van het middenrif wijken bij een breuk zover uit elkaar dat de bovenkant van de maag een beetje boven het middenrif uitsteekt. De doorgang van de slokdarm naar de maag wordt niet meer goed afgesloten, waardoor het zuur naar boven kan stromen. 
 • Bepaalde voeding en dranken: Voedingsmiddelen en dranken zoals gefrituurd voedsel, koolzuurhoudende drank, pittig of sterk gekruid eten, alcoholische drank, citrusvruchten, volle zuivelproducten en koffie kunnen een geïrriteerde maag veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je maagzuur snel weg?

Je kunt een Rennie nemen of havervlokken eten, die het maagzuur binden en voor verlichting zorgen. Zo zouden de klachten snel af moeten nemen.

Wat is goed om te drinken tegen maagzuur?

Drink vooral veel kraanwater, het liefst in kleine porties. Water verdunt het maagzuur en zorgt dat het de goede kant op stroomt. Drink geen grote glazen water, dit zal de maag alleen maar irriteren.

Wat is een natuurlijk middel tegen brandend maagzuur?

Venkel en gember zijn goede natuurlijke middelen tegen brandend maagzuur.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website