Last van oorpijn? Deze 5 dingen kun je ertegen doen!

Last van oorpijn? Deze 5 dingen kun je ertegen doen!

Last van oorpijn? Deze 5 dingen kun je ertegen doen!

eilish

Laatst bijgewerkt

Voel je een pijnlijke steek in je oor die ineens is komen opzetten? Dan is de kans groot dat je een oorontsteking te pakken hebt. Oorpijn is een vervelende, zeurende vorm van pijn die je erg in de weg kunt zitten in je dagelijkse bezigheden. Sommige mensen hebben zelfs moeite met slapen omdat hun oorpijn zo hevig is. Daarom wil je er natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van af zijn. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen oorpijn!

Wat te doen tegen oorpijn? Wij geven je 5 tips!

Een uitwendige oorontsteking komt veel voor bij volwassenen en uit zich vooral in heftige oorpijn. Er is dan sprake van een ontsteking in de gehoorgang, die van de oorschelp tot aan het trommelvlies loopt. Er zijn twee soorten oorontstekingen waar je last van kunt hebben en beide worden ze veroorzaakt door een bacterie of schimmel. Maar bij een droge ontsteking kan de oorzaak ook eczeem of een allergische reactie zijn. Je hebt dan een tekort aan oorsmeer, dat normaal gesproken je oor tegen dit soort ontstekingen beschermt. Hieronder geven we je 5 tips om oorpijn bij een volwassene of bij een kind te verzachten of verhelpen!

1. Speciale oordruppels

Als je oorpijn hebt aan 1 kant, is de kans groot dat je een oorontsteking hebt. Oordruppels helpen in de meeste gevallen goed tegen een oorontsteking. Oordruppels tegen een ontsteking bevatten een bepaald zuur en corticosteroïden. Door 3 keer per dag de druppels in je oor te druppelen, zal je oorontsteking na verloop van tijd overgaan. Deze speciale oordruppels zijn alleen op recept van een huisarts te krijgen bij een apotheek. Je dient dus eerst naar de huisarts te gaan met de oorontsteking.

2. Neusdruppels of neusspray tegen oorpijn

Het kan zijn dat een oorontsteking mede is ontstaan door een luchtweginfectie. In dat geval kunnen een speciale neusspray of neusdruppels ook helpen tegen de ontsteking. Deze middelen bevatten xylometazoline en helpen bij het verminderen van de zwelling van je luchtwegen. Je kunt er ook voor kiezen om een neusspray op basis van zoutoplossing te gebruiken, dit is een wat minder agressief middel. In sommige gevallen moet je eerst je gehoorgang uit laten spuiten bij de huisarts.

3. Het verminderen van klachten bij oorpijn

Heb je veel last van de oorpijn als volwassene? Dan kun je ervoor kiezen om paracetamol in te nemen tegen de pijn. Blijft de pijn dan alsnog terugkomen? Probeer dan om de paracetamol op vaste tijdstippen in te nemen op een dag, het liefst 4 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram. Als paracetamol echt niet goed genoeg helpt, probeer dan om NSAID’s in te nemen. Dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen. Let wel op: NSAID’s brengen een hoop bijwerkingen met zich mee als je de medicijnen voor een langere tijd gebruikt. Bij een oorontsteking bij een baby of oorpijn bij een kind spreekt het natuurlijk voor zich dat het gebruik van paracetamol of NSAID’s sterk wordt afgeraden!

4. Azijn gebruiken bij een oorontsteking

Azijn is een ontsmettend middel dat azijnzuur bevat. Azijnzuur komt ook voor in middelen die worden voorgeschreven als je veel last hebt van oorpijn. Het is een goed middel om te voorkomen dat de oorpijn uitgroeit tot een oorontsteking. Azijn vertraagt namelijk de groei van bacteriën, waardoor een ontsteking wegblijft. Azijn kan daardoor ook helpen bij het behandelen van een ontsteking aan het oor, maar het is niet aan te raden om pure azijn in je oor aan te brengen. Je kunt wel een mengsel maken dat je kunt gebruiken, dat je met 3 verschillende samenstellingen kunt maken:

  • 50% wittewijnazijn en 50% water 
  • 50% wittewijnazijn en 50% ontsmettingsalcohol
  • 50% wittewijnazijn en 33% water en 33% ontsmettingsalcohol

5. De oorpijn bij een kind verzachten

Aangezien kinderen vaak nog geen pijnstillers in mogen nemen, hebben ze vaak veel last van oorpijn of een oorontsteking. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke manieren om de pijn te verzachten:

  • Verlicht de druk op het trommelvlies: Dit kun je doen door het hoofdeinde van het bed iets hoger te zetten of een extra kussen onder het hoofd te leggen. 
  • Sluit je oor niet af: Heb je last van een loopoor? Sluit je oor dan niet af met een wattenstaafje of een prop papier. Dit zorgt er soms namelijk juist voor dat er meer bacteriën gaan groeien. 
  • Houd je oor droog: Heb je last van oorpijn? Houd je oor dan zoveel mogelijk droog, ook als je gaat douchen of als je in bad gaat. Je oor kan namelijk geïrriteerd raken door water of zeep. Dit is de reden dat mensen vaak oorpijn krijgen na het zwemmen. 
  • Maak je oor goed schoon: Heb je last van oorpijn of een oorontsteking? Houd je oor dan zo goed mogelijk schoon met behulp van een washandje of verbandgaas met lauwwarm water. Gebruik hier geen wattenstaafjes voor, omdat je hiermee alleen maar het oorsmeer dieper je oor in duwt.

Een oorontsteking voorkomen

Heb je last van oorpijn? Dan kun je voorkomen dat dit uitgroeit tot een ontsteking. Houd je gehoorgang goed schoon, vermijd water en zeep in je oor, gebruik oordopjes als je gaat zwemmen en vermijd producten die je oren irriteren.

Veelgestelde vragen

Wat kun je doen tegen oorpijn Oma weet raadt?

Er zijn een aantal middelen die helpen om oorpijn te verzachten, zoals slaolie in je oor druppelen of je oor uitspuiten met zout water.

Wat is de oorzaak van oorpijn?

Een ontsteking van de gehoorgang is de meest voorkomende oorzaak van oorpijn, zowel bij een kind als bij een volwassene. In sommige gevallen kan oorpijn ook door een aandoening van de mond komen of door een verkoudheidsvirus.

Is oorpijn altijd een oorontsteking?

Nee, oorpijn wijst niet altijd op een oorontsteking, maar dit is wel de meest voorkomende oorzaak. Het kan ook komen van een aandoening aan de mond of kaak waarvan de pijn doortrekt naar je oor of door een verkoudheidsvirus of een voorhoofdsholteontsteking.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website