Last van een verstopte neus? 5 tips om dit tegen te gaan!

Last van een verstopte neus? 5 tips om dit tegen te gaan!

Last van een verstopte neus? 5 tips om dit tegen te gaan!

eilish

Laatst bijgewerkt

Een verstopte neus hebben kan erg vervelend zijn, zeker ‘s nachts als je in bed gaat liggen. Ademhalen wordt immers erg lastig als je neus dicht zit, waardoor je het erg benauwd kunt krijgen. Daarnaast ben je ook sneller moe, zeker omdat je slecht slaapt door de moeizame ademhaling. Een verstopte neus kan allerlei oorzaken hebben, waarvan het grootste deel onschuldig is. Denk bijvoorbeeld aan allergieën of verkoudheid. Hoe dan ook, je wil natuurlijk het liefst dat je zo snel mogelijk weer normaal kunt ademhalen. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen een verstopte neus!

Wat te doen tegen een verstopte neus? 5 tips!

Een verstopte neus of een loopneus komt het meest voor in de herfst- en winterperiode, maar ook in de lente en zomer kan het gewoon voorkomen. In de herfst en in de winter zal dit voornamelijk het gevolg zijn van een virus of neusverkoudheid, of misschien koude wind waar je lang in hebt gestaan. In de lente en in de zomer krijgen mensen regelmatig last van een verstopte neus als gevolg van hooikoorts of andere allergieën. Hoe dan ook, over het algemeen heeft iedereen minstens 1 keer per jaar last van een dichte neus of een loopneus. Hieronder geven we je een aantal tips om je verstopte neus vrij te maken.

1. Verstopte neus verhelpen door te stomen

Een van de meest toegepaste methodes om te zorgen dat je neus open gaat, is door te stomen. Dit is een van de oudste methodes om slijm dat vastzit uit je neus en andere holten te krijgen. Stomen doe je door je hoofd boven een bak met heet water te houden, eventueel met een handdoek over je hoofd om een soort afgesloten ruimte te creëren. Hierdoor wordt het slijm in je neusholten beter vloeibaar en komt het makkelijker naar buiten. Als je neus goed verstopt is, raden we je aan dit drie tot vier keer per dag te doen, ongeveer een kwartier per keer. Het is handig om een zakdoek bij de hand te houden, zodat je tussendoor je neus kunt snuiten. Je kunt er ten slotte nog voor kiezen om een druppeltje eucalyptus of menthol olie aan het water toe te voegen. Dit versterkt het effect van het stomen, maar niet iedereen kan er tegen omdat het voor een erg scherp gevoel kan zorgen.

2. Lifehack voor een verstopte neus: zout

Een andere manier om te proberen het slijm los te maken is met zout en water. Je kunt de zoutoplossing bij een drogist of apotheek halen in een verstuiver, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken door water met zout te mengen en het zout goed op te laten lossen. Je brengt de zoutoplossing in de neusholte aan met behulp van een verstuiver of druppelaar. De oplossing verdunt het slijm in je neusholten, waardoor het makkelijk naar buiten kan komen. Merk je nu: ‘hé een neusspray met een zoutoplossing werkt niet goed genoeg’, dan kun je ook kiezen voor een spray als Sofrasolone, die ook ontstekingen in de neus tegengaat.

3. Genoeg water blijven drinken

Iedere dag genoeg water drinken is sowieso erg belangrijk, maar als je last hebt van een verstopte neus of verkouden bent is het zeker noodzakelijk. Als je genoeg vocht binnenkrijgt, zorgt dit ervoor dat het slijm in je neus verdunt wordt, waardoor je het er makkelijker uit kunt snuiten. Hierdoor neemt het dichte gevoel in je neus stukje bij beetje af. Wil je liever niet alleen water drinken? Warme dranken zijn ook goed om te drinken als je last hebt van een dichtzittende neus. De stoom die uit warme dranken komt, helpt bij het verdunnen van slijm in je neus. Drink bijvoorbeeld een lekkere soep of een kruidige thee. Koffie is niet per se een goed idee, aangezien je hier weer meer dorst van krijgt en dus nog meer moet drinken. Warme chocomel zouden we ook niet aanraden, aangezien deze drank aanzet tot het vormen van meer slijm door de zuivel die erin zit.

4. Een andere slaaphouding aannemen

Je slaaphouding kan ook invloed hebben op een verstopte neus. Slaap je voornamelijk op je buik of je zij? Dan is het zeker verstandig om je houding aan te passen als je last hebt van een dichte neus. Probeer op zo’n manier te liggen dat je bovenlichaam hoger ligt dan je onderlichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder druk op je neus en hoofd voelt en dat je makkelijker in slaap komt. Rust helpt tegen iedere aandoening, aangezien je lichaam dan beter tegen een virus of bacterie kan vechten. Goed slapen is dus sowieso erg belangrijk!

5. Neus zit verstopt: wanneer ga je naar de huisarts?

Normaal gesproken is een verstopte neus na een week wel over. Mocht je alles geprobeerd hebben, maar is je neus nog steeds even verstopt na meer dan een week? Dan is het verstandig om even langs te gaan bij de huisarts. De huisarts kan dan eventueel een neusspray met antibiotica erin voorschrijven, zodat de ontsteking in je neus behandeld kan worden.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik het snelst van een verstopte neus af?

De snelste manier om je neus open te krijgen is door te stomen of door een neusspray te gebruiken, met zoutoplossing of eventueel met antibiotica.

Hoe krijg ik mijn neus weer open?

Er zijn een aantal manieren om je neus open te krijgen. Stomen en het toepassen van een neusspray met zoutoplossing zijn de snelste en meest gebruikte manieren. Probeer ook je slaaphouding te veranderen en zorg dat je genoeg drinkt op een dag.

Hoe krijg je je neus open zonder neusspray?

Als je geen neusspray wilt gebruiken, kun je het beste gaan stomen. Je gaat dan met je hoofd boven een bak heet water hangen, eventueel met een handdoek over je hoofd. Je kunt ervoor kiezen om een druppel eucalyptus of menthol aan het water toe te voegen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website