Witte aanslag op de tong: wat doe je ertegen?

Witte aanslag op de tong: wat doe je ertegen?

Witte aanslag op de tong: wat doe je ertegen?

redactie

Laatst bijgewerkt

Iedereen heeft wel eens last gehad van witte aanslag op de tong. Niet dat we allemaal dagelijks onze tong bekijken, maar het kan opvallen bij het tandenpoetsen. De normale kleur van de tong is immers een roze tint die per persoon wel behoorlijk kan verschillen.  Maar waar komt dit eigenlijk vandaan en kun je er iets tegen doen? Sommige mensen vinden een witte aanslag op de tong namelijk verschrikkelijk en schamen zich ervoor. Gelukkig zijn er manieren om de aanslag weg te halen en deze ook te helpen voorkomen. In dit artikel gaan we verder in op het verhelpen van witte aanslag op je tong!

Waar komt witte aanslag op je tong vandaan? 

Witte aanslag op de tong kan egaal of gevlekt zijn. Hoe dan ook, het valt vaak erg op. Soms voel het zitten, maar dat hoeft niet. In sommige gevallen gaat witte aanslag op de tong gepaard met een slechte adem. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor witte aanslag op je tong: 

  • Maagklachten
  • Een ontsteking
  • Uitdroging
  • Slechte mondhygiëne 
  • Alcohol
  • Tabak
  • Problemen aan het hart of de spijsvertering
  • Schimmelinfectie
  • Algemene gezondheidsproblemen
  • Aanwezigheid van tumoren of laesie 

In de meeste gevallen is witte aanslag op de tong echter onschuldig en kun je het zo van de tong af schrapen. In dit geval is het gewoon een ophoping van bacteriën op de tong. Als een baby een witte tong heeft, komt dit gewoon door de melk die een wit laagje achterlaat. Niets om je zorgen over te maken. 

Hoe verwijder je witte aanslag van je tong?

Als je last hebt van de witte aanslag op je tong of je ervoor schaamt, kun je de aanslag natuurlijk verwijderen. De makkelijkste manier om het te verwijderen, is door het van de tong te schrapen. Als dit lukt, is het niet meer dan een bacteriële ophoping en is het makkelijk om er vanaf te komen. Om in het vervolg te voorkomen dat je die witte aanslag krijgt, kun je iedere keer na het tandenpoetsen je tong reinigen met een speciale tongschraper. Er zijn tandenborstels die hiermee zijn uitgerust aan de achterkant van de borstel, maar je kunt ze ook apart kopen. Je kunt een elektrische tandenborstel ook uitrusten met een tongschraper als je dat wil. Om te voorkomen dat je weer witte aanslag op je tong krijgt, zijn er drie stappen die je moet toevoegen aan je mond reinigingsroutine: 

  1. Drink op z’n minst 2 liter water per dag: Het is vooral belangrijk om na een maaltijd water te drinken, maar ook wanneer je alcohol hebt gedronken. Dit helpt bij het wegspoelen van voedselresten en bacteriën en voorkomt dat je in de ochtend een harige tong hebt. 
  2. Poets minimaal twee keer per dag je tanden: Doe dit met een zachte tandenborstel. Vergeet niet om na het poetsen van je tanden ook nog je tong te poetsen. 
  3. Consumeer minder tabak, suiker en alcohol: Dit is sowieso goed voor je gezondheid, maar het voorkomt ook een witte aanslag op je tong. 

Andere aanwijzingen op je tong die op problemen kunnen wijzen

Naast witte aanslag, zijn er nog andere soorten aanslagen die je kunt aantreffen op je tong:

  • Een gele aanslag op de tong: Een gele tong komt vaak voor, al ziet het er misschien een beetje gek uit. De oorzaak hiervan is vaak een overschot aan bacteriën of een slechte mondhygiëne. Merk je dat je naast een gele tong ook een gelige huid en een gele waas over je ogen hebt, dan kan dit wijzen op geelzucht. Raadpleeg in dit geval je huisarts. 
  • Een zwarte tong: Je zult er wel even van schrikken als je ziet dat je een zwarte tong hebt. Dit komt niet vaak voor. Als je een gele tong hebt en hier niets tegen doet, kan dit uiteindelijk een zwarte tong worden. Dit betekent dat er erg veel bacteriën en dode cellen in de mond zitten. De oplossing hiervoor is tweemaal per dag je tanden poetsen en eventueel te stoppen met roken. 
  • Een rode tong: Als je tong felrood van kleur is, kan dit een teken zijn van bloedarmoede of een tekort aan vitamine-B. Vitamine-B kun je net als vitamine-D bijslikken indien nodig. Een helder rode tong geeft vaak aan dat jij jouw tong verbrand hebt. Als een jong kind een felrode tong heeft, kan dit wijzen op een infectieziekte, zoals roodvonk of de ziekte van Kawasaki. Laat dit daarom voor de zekerheid altijd even nakijken door de huisarts. 

Een gezonde tong

Om te zorgen dat je een gezonde tong hebt en ook houdt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne: Dit is de belangrijkste eis voor een gezonde tong. Poets je tanden minimaal tweemaal per dag en reinig deze eventueel nog met mondwater.
  • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: Zeer heet en koud voedsel kunnen de tong irriteren. Heb je al een gevoelige tong, dan is het verstandig om ook op te passen met suikerrijke of zoutrijke voeding. 
  • Gebruik een tongschraper: Met een tongschraper kun je bacteriën verwijderen van je tong. Zo houd je deze goed schoon en gezond. 
  • Roken en alcohol minderen: Probeer het gebruik van tabak en alcohol te minderen als je merkt dat de gezondheid van je tong achteruit gaat. 

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je aanslag op je tong weg?

Over het algemeen is het genoeg om de aanslag van je tong te schrapen, maar als de witte aanslag een meer ernstige oorzaak heeft dan een ophoping van bacteriën, helpt dit waarschijnlijk niet.

Wat zegt een witte tong over je gezondheid?

Een witte tong hoeft niet per se te wijzen op een slechte gezondheid. Het kan simpelweg een ophoping zijn van bacteriën. Kun je de witte aanslag niet zomaar van de tong schrapen? Dan kan dit wel wijzen op een onderliggende aandoening.

Wat kan je doen tegen een witte tong?

In de meeste gevallen kun je de witte aanslag gewoon van de tong schrapen. Om dit te voorkomen moet je genoeg water drinken, de tanden minimaal twee keer per dag poetsen en ook de tong poetsen.

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website