Zo draag je zelf bij aan een spoedig herstel na een operatie - Tweestedenziekenhuis.nl

Zo draag je zelf bij aan een spoedig herstel na een operatie

Zo draag je zelf bij aan een spoedig herstel na een operatie

redactie

Laatst bijgewerkt


Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor je lichaam. Je hebt tijd nodig om te herstellen en daarbij helpt het als je al goed voorbereid de operatiekamer in gaat. Dit is natuurlijk bij spoedoperaties niet mogelijk, maar in geval van planbare ingrepen kun je jezelf goed voorbereiden. Dat helpt je om na ontslag uit het ziekenhuis weer snel te kunnen herstellen.

Ander voedingspatroon

Over het algemeen is het raadzaam om je voedingspatroon in de eerste periode na een operatie aan te passen. Vroeger werd je altijd op het hart gedrukt om voorafgaand aan een operatie nuchter te blijven, maar nieuwe inzichten hebben ertoe geleid dat patiënten tegenwoordig juist het advies krijgen om zes uur voor de ingreep nog een lichte, eiwitrijke maaltijd te nuttigen. Over het algemeen val je tijdens het herstelproces wat af, doordat je spierweefsel verliest. Dit komt doordat je over het algemeen na een operatie minder beweegt dan gewoonlijk. Om dat spierweefsel weer op te bouwen, heb je vooral eiwitrijk voedsel nodig. Soms schrijven artsen Nutridrink voor, omdat deze drinkvoeding zodanig is samengesteld dat ze perfect af te stemmen zijn op specifieke voedingsbehoeften. Zo krijg je op eenvoudige wijze extra calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen binnen.

Incontinentie door beschadigde spieren

Bij een operatie kan spierweefsel beschadigd raken. Wanneer dit het spierweefsel betreft dat zorg draagt voor een goede controle over de blaas, is het mogelijk dat iemand incontinent wordt. Dit houdt in dat er sprake is van ongecontroleerd urineverlies. Vaak gaat het om een tijdelijke situatie, omdat spierweefsel zich weer kan herstellen. Bij vrouwen die een operatie aan de baarmoeder of rond de blaas moeten ondergaan, kan incontinentie ontstaan. De producten van TENA lady zorgen er dan voor dat je tijdens de herstelperiode zorgeloos kunt blijven functioneren, zonder last te hebben van nare geurtjes of doorlekken naar de kleding. Dat is ook goed voor het mentale welzijn, want zo’n ingreep is op zich al zwaar genoeg. 

Kom in beweging

Het is belangrijk om na een operatie zo veel mogelijk in beweging te komen. Mogelijk gaat dat nog niet zo soepel, maar de hele dag op bed blijven liggen, zorgt niet voor een spoedig herstel. Aanbevolen wordt om – ook in het ziekenhuis al, maar zeker thuis – alleen op bed te gaan liggen als je wilt slapen. Blijf verder zo actief mogelijk voor snel spierherstel.

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website