Het beste middel tegen eczeem: 3 tips! - Tweestedenziekenhuis.nl

Het beste middel tegen eczeem: 3 tips!

Het beste middel tegen eczeem: 3 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Eczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland. Het komt zowel voor bij volwassenen als bij kinderen: 1 op de 5 kinderen en 1 op de 20 volwassenen hebben last van eczeem. Het jeukt en zorgt er hiermee zelfs voor dat mensen niet kunnen slapen. Op den duur kan eczeem ook infecties veroorzaken, bijvoorbeeld als je het kapot krabt. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de klachten van eczeem op een natuurlijke wijze tegen te gaan. In dit artikel vertellen we je over het beste middel tegen eczeem!

Het beste middel tegen eczeem: 5 tips!

Eczeem is een verzamelnaam voor een hoop verschillende huidaandoeningen die een jeukende huiduitslag veroorzaken. Het is een chronische ontsteking die niet besmettelijk is. Je herkent de ontsteking aan de huid aan droge, rode, schilferende en jeukende plekken op de huid. Het is op iedere leeftijd mogelijk om eczeem te krijgen, maar over het algemeen komt het meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. In de meeste gevallen groeien kinderen er simpelweg overheen, al houden ze vaak wel een drogere huid en blijven ze gevoeliger voor aanvallen van eczeem, ook als volwassenen. Als je eczeem hebt, wil je de klachten die erbij komen kijken natuurlijk het liefst zoveel mogelijk verzachten. Hieronder zetten we 5 tips voor je op een rij voor het verzachten van eczeemklachten.

1. Zalf tegen eczeem

Er zijn speciale zalven en crèmes die je kunt smeren om de klachten van eczeem tegen te gaan. De beste zalf tegen eczeem is meestal de zalf die je op recept bij de apotheek kunt krijgen, maar hiervoor moet je natuurlijk eerst naar de huisarts. Het belangrijkste kenmerk van een zalf tegen eczeem is dat hij vochtinbrengend is en de huid hydrateert. Denk bijvoorbeeld aan crèmes met manuka honing, kamille of met aloë vera. Er bestaan ook specifieke eczeem crèmes of oliën die je kunt gebruiken bij eczeem.

2. Oorzaak van eczeem achterhalen

Als je last hebt van eczeem en de klachten komen steeds weer terug, dan is het aan te raden om de oorzaak van jouw eczeem te achterhalen. Zo kun je de huidaandoening gerichter behandelen en tegengaan. Je kunt via de huisarts doorverwezen worden naar een specialist om een allergietest te laten doen. Mocht een allergie de oorzaak zijn van jouw eczeem, dan kun je hier rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan de zeep die je gebruikt of bepaalde make-up of verzorgingsproducten. In sommige gevallen kan een huisarts ook antihistamine voorschrijven tegen eczeem. 

3. Bacteriën met darmvriendelijke eigenschappen

Het kan voorkomen dat de oorzaak van eczeem in de darmen ligt. Gezonde darmen doen wonderen voor je gezondheid. 80 procent van je immuunsysteem bevindt zich immers in je spijsverteringsstelsel. Gezonde darmen zijn belangrijk voor een gezonde huid. Er zijn bepaalde bacteriën die je kunt innemen, die bekendstaan om hun darmvriendelijke eigenschappen. Die bacteriën zitten in bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, maar je kunt ze ook kopen als supplement. Supplementen met probiotica kunnen ook goed helpen tegen eczeem, aangezien ze de natuurlijke werking van de darmen ondersteunen.

4. Een bad nemen met havermeel

Heb je al van alles geprobeerd, maar heb je nog steeds veel last van de klachten van eczeem, zoals enorme jeuk en pijn aan je huid, dan kun je een kalmerend bad nemen met havermeel. Havermeel kalmeert en hydrateert de huid. Natuurlijk hoef je geen havermoutpap van al je badwater te gaan maken. Het enige dat je hoeft te doen is een mok havermeel in een katoenen doek doen, de doek dichtknopen en het doek in bad leggen. Om de huid te kalmeren dien je minstens 15 minuten in het water te blijven liggen zodra het er melkachtig uit gaat zien.

5. Natuurlijke middelen tegen eczeem

Wil jij jouw eczeem graag op een zo natuurlijk mogelijke manier behandelen? Dat kun je op diverse manieren doen. Kokosolie staat inmiddels bekend als een natuurlijke alleskunner. Je kunt dit middel ook gebruiken tegen eczeem, aangezien het de huid hydrateert. Ook honing helpt tegen bepaalde huidklachten dankzij zijn antibacteriële werking en de antioxidanten die het bevat. Ten slotte kun je zwavel zeep gebruiken om de klachten van eczeem tegen te gaan. Dit middel werkt intensief reinigend op de huid in en verzacht zo de jeuk. 

Oorzaken en symptomen van eczeem

Eczeem kan diverse oorzaken hebben, van een allergie tot het gebruik van een bepaald medicijn. De meest voorkomende oorzaken van eczeem zijn:

 • Astma
 • Een voedselallergie of voedselintolerantie 
 • Stress
 • Medicijnen 
 • Je genen
 • Gebruik van bepaalde zeep en verzorgingsproducten 
 • Een allergie voor huismijt, pollen, katten of honden 
 • Een virusinfectie 
 • Weersveranderingen waardoor je huid uitdroogt 
 • Andere medische aandoeningen 
 • In contact komen met chemicaliën of andere bijtende of irriterende stoffen

Er zijn verschillende soorten eczeem, maar ze hebben allemaal dezelfde symptomen. Je huisarts kan je vertellen welke soort eczeem je hebt, zodat je gerichter naar oplossingen kunt zoeken. Bij eczeem kunnen de vouwen in je armen en benen droog, schilferig en rood worden, gaan jeuken en er kunnen zelfs barsten ontstaan. Je zult erg de neiging krijgen om te gaan krabben, maar dit is niet verstandig. Hierdoor kunnen de plekken gaan ontsteken en verder barsten. Een ernstige vorm van eczeem kan zorgen voor ontstekingen die je ‘s nachts wakker houden in de vorm van blaren en pijnlijke bulten. Bij een ontsteking kunnen deze ook op andere delen van het lichaam ontstaan, zoals het gezicht en de hals.

Veelgestelde vragen

Welke crème is het best bij eczeem?

Een indrogende en verkoelende gel werkt het beste bij eczeem. Een voorbeeld hiervan is carbomeerwatergel. Ook aloë vera is een goed natuurlijk middel tegen de klachten van eczeem.

Wat is een natuurlijk middel tegen eczeem?

Er zijn meerdere natuurlijke middelen tegen eczeem, waaronder honing, aloë vera en havermeel. Ook zwavel zeep kan helpen de huid te verzachten bij eczeem.

Hoe ik van mijn eczeem af kwam?

Hoe je het snelste van eczeem afkomt, is afhankelijk van de oorzaak van het eczeem. Zorg in ieder geval dat je huid gehydrateerd blijft en niet te droog wordt.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website