Als je wat ouder wordt, wordt het voor veel mensen steeds lastiger om op een gezond gewicht te blijven en kan je eerder last krijgen van een dikke buik, vooral als man. Veel mannen worstelen met buikvet, vooral mannen van boven de 50 jaar. Maar hoe komt het dat dit zo hardnekkig kan zijn en hoe kom je er alsnog vanaf? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!
De rol die hormonen spelen bij een dikke buik bij een man
Een dikke buik bij een man heeft niet altijd te maken met de hoeveelheid calorieën die hij op een dag eet of drinkt. Veel mannen merken dat ze, zelfs als ze erg opletten met wat ze eten en hoeveel calorieën ze binnen krijgen, nog steeds niet afvallen. In dat geval ligt de oorzaak waarschijnlijk bij de hormoonhuishouding, niet bij iemands eetgewoonten. Wil je toch graag je buikvet verliezen als man, dan zijn er vier soorten hormonen die je weer in balans moet zien te krijgen. Deze hormonen zijn cortisol, groeihormoon, testosteron en DHEA.
DHEA: Deze afkorting staat voor Dehydroepiandrosteron en dit is een anabool hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid aan wordt gemaakt uit cholesterol.
Cortisol: Cortisol is een stresshormoon dat vaak buikvet veroorzaakt bij mannen. Dit is dan ook de reden dat sommige artsen een dikke buik bij een man een ‘stress buik’ noemen.
Testosteron: De drie hormonen testosteron, DHEA en het groeihormoon gaan, als ze in balans zijn, de aanmaak van cortisol juist tegen.
Hormonen die buikvet verbranden bij de man worden ook wel anabole hormonen genoemd. Bij jonge mannen zijn deze hormonen in de meeste gevallen nog in overvloed aanwezig in het lichaam. Maar naarmate een man ouder wordt, neemt de aanmaak van het groeihormoon, DHEA en testosteron af. Daarom wordt het steeds moeilijk om het ontstaan van buikvet te voorkomen, hoe ouder een man wordt.
Hoe herstel jij jouw hormoonbalans als man?
Maar is het dan wel mogelijk om die hormoonbalans te herstellen om dit proces tegen te gaan en toch af te kunnen vallen? Ja, dit is gelukkig zeker mogelijk. Het aanmaken van cortisol in je lichaam is de boosdoener als het gaat om het afbreken van spieren en het opslaan van vet in je lichaam. Het is dus belangrijk dat je zorgt dat jouw lichaam minder cortisol aan gaat maken. De drie hormonen waar we het in de vorige alinea al over hadden, zorgen ervoor dat de aanmaak van cortisol wordt gereguleerd. Deze hormonen hebben dus een extra boost nodig om te zorgen dat jouw lichaam minder stresshormoon aanmaakt. Er zijn drie strategieën die je kunt gebruiken om buikvet te verbranden als man. Die manieren gaan we in de volgende alinea’s bespreken!
1: Verlaag het cortisolgehalte in het lichaam om een dikke buik tegen te gaan als man
Je kunt de aanmaak van cortisol in je lichaam verminderen door de volgende dingen te doen:
Nachtrust en stress: Zorg dat je zo min mogelijk stress hebt en zorg daarnaast voor een goede nachtrust, iedere nacht. Dit betekent dat je zeker 7 tot 8 uur per nacht slaapt.
Sporten: Sporten helpt bij het afremmen van de aanmaak van cortisol in je lichaam. Zorg echter wel dat je niet te veel gaat sporten, vier keer per week is meer dan genoeg. Sport je te veel, dan kan het juist weer zijn dat je lichaam meer cortisol aan gaat maken. Zoek hier dus een goede balans in!
Voeding: Voor het reguleren van cortisol in je lichaam is het ook belangrijk dat je gaat letten op je voeding. Eet en drink minder suiker, chemische e-nummers, bestrijdingsmiddelen en allergenen of intoleranties.
Ontspanning: Zoek uit op welke manier jij echt ontspant en probeer dit zo vaak mogelijk te doen. Ontspanning is het beste middel tegen stress.
2: Boost de aanmaak van het groeihormoon
Een andere manier om buikvet bij mannen tegen te gaan, is het boosten van de aanmaak van het groeihormoon. Dit kun je doen door op de volgende dingen te letten:
Nachtrust: Zorg dat je genoeg nachtrust krijgt. Je lichaam maakt namelijk vooral groeihormonen aan tijdens je slaap. Het is ook erg belangrijk dat je genoeg ontspant op een dag.
Eiwitten: Zorg dat je genoeg eiwitten eet. Groeihormonen bestaan namelijk uit eiwit.
Sporten: Zorg dat je als je gaat sporten, de juiste spiergroepen traint. De benen, billen en borst zijn belangrijke spiergroepen. Een intensieve krachttraining voor die spiergroepen van maximaal een uur geeft de aanmaak van groeihormonen een goede boost. Je kunt hiervoor advies vragen bij een sportschool of zelfs een personal trainer nemen die een trainingsschema op maat voor je samenstelt.
Suiker: Zorg dat je niet te veel suiker binnen krijgt. Als je veel suiker eet, gaat je lichaam meer insuline aanmaken. Insuline gaat de werking van groeihormonen tegen, als het te talrijk is in het lichaam. Suikers eten of drinken voordat je gaat slapen is dus zeker geen goed idee!
3: Boost de aanmaak van DHEA en testosteron
Ten slotte kun je de aanmaak van DHEA en testosteron boosten om een dikke buik als man tegen te gaan. Om dit te doen, moet je op de volgende dingen letten:
Stress: Zorg dat je stress zoveel mogelijk beperkt, aangezien stress de aanmaak van cortisol in je lichaam bevordert. Daarnaast verlaagt stress het gehalte aan DHEA en testosteron in je lichaam.
Sporten: Zorg dat je regelmatig een intensieve krachttraining doet, dit stimuleert namelijk het aanmaken van testosteron. Cardio training verlaagt juist het gehalte aan testosteron in het lichaam, probeer dit dus te beperken als je een tekort hebt aan dit hormoon.
Voeding: Zorg dat je voldoende omega-9 vetten en verzadigd vet binnen krijgt. Een paar jaar geleden werd dit juist niet aangeraden, maar dit is inmiddels weerlegd. Deze soorten vet zorgen namelijk voor een verhoogd gehalte aan DHEA en testosteron in je lichaam. Meervoudige onverzadigde vetten, die bijvoorbeeld uit noten, zaden, lijnzaad en vis komen, blijken dit gehalte juist te verlagen.
Alcohol: Zorg dat je niet te veel alcohol drinkt. De term ‘bierbuik’ komt uiteraard ergens vandaan!
Veelgestelde vragen
Waar krijgen mannen een dikke buik van?
Mannen van boven de 50 krijgen vaak een dikke buik door een onbalans in hun hormoonhuishouding.
Hoe krijg je een dikke buik weg?
De beste manier om dit te doen is genoeg te sporten, maar niet teveel, minder suiker te consumeren en te zorgen voor genoeg nachtrust.
Wat is de oorzaak van een dikke buik?
Bij mannen van boven de 50 is dit vaak de hormoonhuishouding. Een teveel aan cortisol en een tekort aan testosteron, DHEA en groeihormonen.