Verkoudheid is erg vervelend, maar het lijkt vaak bijna of je er niet aan kunt ontkomen. Iedereen heeft minstens eens per jaar last van verkoudheid, met name in de herfst en het winterseizoen. Verkoudheid komt voor in verschillende gradaties. Het kan zijn dat je alleen een snotneus hebt en wat futloos bent, maar het kan ook zijn dat alles zo dicht zit dat je hoofdpijn krijgt of zelfs een ontsteking in je voorholte. Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af zijn. In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over verkoudheid en wat je kunt doen om het tegen te gaan!
Wat is een paardenmiddel tegen verkoudheid?
Verkoudheid is over het algemeen niet heel heftig, maar het kan wel erg vervelend en vermoeiend zijn. Het liefst wil je er dus altijd zo snel mogelijk van af zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen de klachten die je ervaart bij verkoudheid:
Stomen: Stomen met warm water zorgt er niet voor dat je sneller beter wordt, maar wel dat klachten zoals een verstopte neus minder erg worden. Ook bij een vastzittende hoest kan het verlichting geven, omdat het slijm door het stomen los komt. Heb je veel last van verkoudheidsklachten? Stoom dan het liefst drie keer per dag een kwartier lang. Let er wel op dat jonge kinderen niet mogen stomen, omdat voor hen de kans op verbranding te groot is!
Spoelen met zout water: Heb je erg last van een verstopte neus? In veel gevallen helpt het om je neus te spoelen of druppelen met zout water. Je kunt in de supermarkt of bij de drogist zoutoplossing kopen om je neus mee te druppelen, maar je kunt ook makkelijk zelf zout water maken.
Let op met snuiten en roken: Je neus snuiten als je verkouden bent is goed, omdat je dan steeds delen van het virus uit je lichaam werkt. Snuiten is beter dan steeds je neus ophalen, aangezien je alles dan weer naar binnen haalt. Let wel op dat jij je neus niet te hard snuit, want dan heb je kans op een bloedneus of snot in je bijholten. Roken is niet aan te raden, aangezien dit ervoor zorgt dat je klachten langer zullen blijven.
Medicijnen bij verkoudheid zijn niet nodig, maar je kunt ervoor kiezen deze middelen te gebruiken:
Paracetamol: Het slikken van paracetamol helpt tegen de klachten die gepaard kunnen gaan met een verkoudheid, zoals hoofdpijn en koorts.
Neusspray: Je kunt neusspray gebruiken om te zorgen dat je neus minder verstopt zit en dat je vrijer kunt ademhalen.
Let op: Antibiotica helpt niet tegen verkoudheid. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen.
Wat is verkoudheid?
Iedereen weet wel ongeveer wat verkoudheid is, aangezien we het allemaal regelmatig meemaken. We weten dus in ieder geval allemaal wel hoe het voelt. In principe is verkoudheid een ontsteking van het slijmvlies in je neus, keel en bijholten. Een virus veroorzaakt deze ontstekingen: het verkoudheidsvirus. Het slijmvlies is eigenlijk gewoon huid met een laagje slijm eroverheen. Het slijmvlies zorgt er normaal gesproken voor dat er wat vocht in de neus en de keel aanwezig is. Wanneer dit slijmvlies ontstoken is, raakt het opgezet en gaat het teveel vocht aanmaken, in de vorm van snot. Hierdoor gaat je neus vervolgens dicht zitten en krijg je ook last van je keel, aangezien het vocht daar uiteindelijk ook kan komen.
Dit zijn de symptomen waaraan je merkt dat je verkouden bent of wordt:
Je neus is verstopt
Je hebt een snotneus of een loopneus
Je reukvermogen is minder of helemaal weg
Je niest veel
Je hebt last van keelpijn
Je hoest veel
Je bent hees
Je hebt oorpijn
Je hebt last van oorsuizen
Je smaak is (deels) weg
Hoe wordt je verkouden?
Een verkoudheid komt natuurlijk niet uit het niets, er is altijd een oorzaak. De directe oorzaak is eigenlijk altijd een virus dat ervoor zorgt dat jouw slijmvliezen ontstoken raken. Er zijn verschillende virussen die dit kunnen veroorzaken. Een aantal jaar terug kwam er nog een nieuwe bij: het coronavirus. Ben je een paar keer snel achter elkaar verkouden, dan is dit iedere keer door een ander virus. Virussen worden op twee manieren verspreid:
Via de lucht: Wanneer iemand uitademt, komen er hierdoor druppeltjes in de lucht. Als je verkouden bent, zit er een virus in de druppeltjes die je uitademt. Staat er iemand anders dichtbij, dan is de kans groot dat deze persoon die druppeltjes inademt en dus ook besmet raakt met hetzelfde virus. Je ziet dit vooral snel gebeuren wanneer mensen in een ruimte bij elkaar zitten waar weinig ventilatie en frisse lucht is. De virusdeeltjes worden dan namelijk ook niet afgevoerd en blijven in de ruimte hangen. De kans dat iedereen in die ruimte dan besmet raakt, is behoorlijk groot. Voorbeelden van dit soort ruimtes zijn een bus, trein, school of een kinderdagverblijf.
Via de handen: Een virus kan ook via de handen door worden gegeven. Als iemand verkouden is en zijn of haar hand voor de mond houdt bij het hoesten of niezen, komen er virusdeeltjes op de handen te zitten. Geef jij vervolgens deze persoon een hand, dan is de kans groot dat jij ook virusdeeltjes op je hand krijgt. Dit kan natuurlijk ook via objecten gaan, zoals een deurknop of geld.
Veelgestelde vragen
Wat is het beste middel tegen verkoudheid?
Wat het beste helpt tegen verkoudheid, is zoveel mogelijk drinken. Het virus wordt zo sneller afgevoerd uit je lichaam. Paracetamol helpt goed om de klachten te verminderen.
Hoe kom je binnen een paar uur van je verkoudheid af?
Het is helaas niet mogelijk om sneller van een verkoudheid af te komen. Je lichaam heeft tijd nodig om het virus te verdrijven. Je kunt wel de klachten die je ervaart verlichten.
Hoe kom ik snel van een verkoudheid af?
Tegen verkoudheid zelf kun je weinig doen, maar de klachten zijn wel goed te verminderen. Bijvoorbeeld met behulp van paracetamol of door regelmatig te stomen.