5 tips tegen hoofdpijn5 tips tegen hoofdpijn

5 tips tegen hoofdpijn

5 tips tegen hoofdpijn

redactie

Laatst bijgewerkt

Heb jij snel en vaak last van hoofdpijn en weet je niet goed hoe je ervan af moet komen? Hoofdpijn kan enorm vervelend zijn. Het klinkt nooit zo erg, maar kan je toch echt in je dagelijkse leven belemmeren. Het wordt lastiger om na te denken, om je te concentreren en in sommige gevallen wordt je ook duizelig, waardoor veel rondlopen of autorijden zelfs een uitdaging kan worden. Daarnaast is het natuurlijk enorm uitputtend. Daarom zetten we in dit artikel 5 tips voor je op een rij om hoofdpijn te voorkomen of tegen te gaan!

Wat kan hoofdpijn veroorzaken?

Hoofdpijn is een kwaaltje dat op veel manieren en door veel oorzaken kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals slecht slapen, teveel cafeïne of het te vaak nemen van pijnstillers. Ook het vastzitten van nekspieren, te weinig water drinken, te lang achter een beeldscherm zitten of het dragen van verkeerde lenzen of brillen kan tot hoofdpijn leiden. Daarnaast kunnen aanvallen van hoofdpijn veroorzaakt worden door migraine. Dit wordt dan een migraineaanval genoemd. Over het algemeen is de oorzaak van hoofdpijn niet heel ernstig en kun je er zelf iets tegen doen. Heb je abnormaal vaak last van hoofdpijn? Dan is het goed om een keer de huisarts te bezoeken. Dit kan namelijk te maken hebben met een te hoge bloeddruk, wat wel gevaarlijk kan zijn als er te lang niets tegen wordt gedaan.

Wat helpt tegen hoofdpijn?

Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen tegen hoofdpijn, afhankelijk van de soort hoofdpijn en de oorzaak van de hoofdpijn. Er zijn vijf soorten hoofdpijn die je kunt hebben, met ieder verschillende oorzaken:

Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de soort hoofdpijn die het meest voorkomt. Mensen van alle leeftijden kunnen last hebben van deze soort hoofdpijn. Je hebt last van een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Het kan soms voelen alsof er een strakke band om je hoofd zit die erop drukt.

Oorzaken van spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn wordt over het algemeen veroorzaakt door een verkeerde houding, bijvoorbeeld achter de computer, stress, angst of problemen. Het kan dus ook ontstaan omdat jij je teveel druk maakt of teveel piekert.

Hoofdpijn door medicijnen
Als je maandenlang medicijnen gebruikt tegen hoofdpijn, dan kan het zijn dat je merkt dat je steeds meer pijnstillers nodig hebt. Je kunt dan hoofdpijn krijgen als je de pijnstillers even niet slikt. Een soort ontwenningsverschijnsel.

Oorzaken hoofdpijn door medicijnen
De oorzaak van deze soort hoofdpijn is dus eigenlijk het overmatig innemen van pijnstillers. Daarnaast kan het ook zijn dat je allergisch bent voor een bepaalde pijnstiller of dat er een stofje inzit waar je echt niet tegen kunt.

Andere oorzaken van hoofdpijn
Het komt ook vaak voor dat je ‘gewone’ hoofdpijn hebt, dus hoofdpijn die niet in een van de voorgaande categorieën valt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door koorts, verkoudheid, te veel alcohol drinken, schommelingen in de hormoonspiegel, slecht zien, verkeerde bril of lenzen of problemen met de tanden of kaak.

5 tips tegen hoofdpijn

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat je hoofdpijn krijgt, die gaan we even voor je toelichten.

1. Een hoofdpijndagboek bijhouden

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn, kan het nuttig zijn om een soort hoofdpijndagboek bij te houden. Je schrijft dan op wanneer je hoofdpijn krijgt en wat mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn. Zo kun je erachter komen wat de meest voorkomende oorzaak is en hoe je dit tegen kunt gaan.

2. Laat je spieren masseren

Merk je aan jezelf dat je snel hoofdpijn krijgt wanneer je gespannen bent? Een nek- en schoudermassage is een goede manier om te ontspannen, net als het beoefenen van yoga en ontspanningsoefeningen. Als je op het werk zit, zorg dan dat je in een goede houding zit. Een andere stoel of een ander bureau kan hier ook erg bij helpen.

3. Weekend hoofdpijn tegengaan

Heb je vaak hoofdpijn in het weekend? Dan is dit waarschijnlijk gerelateerd aan je slaapritme. Je kunt dit voorkomen door op dezelfde tijd op te staan als doordeweeks en ook op dezelfde tijd te ontbijten. Alcoholgebruik beperken kan ook een hoop schelen. Probeer ten slotte om minder koffie te drinken, niet alleen in het weekend maar ook juist doordeweeks.

4. Katers verminderen

Krijg je snel een kater als je alcohol drinkt? Zorg dan dat je voordat je gaat slapen een groot glas water drinkt. Dit kan katersymptomen tegengaan of verminderen.

5. Hoofdpijn door neusverkoudheid

Heb je hoofdpijn omdat je last hebt van een neusverkoudheid? Dan kun je dit sterk verminderen met een stoombad, waardoor je neus en holtes meer opengaan.

Wat te doen tegen erge hoofdpijn?

In veel gevallen kun je hoofdpijn bestrijden met pijnstillers, maar bij hevige hoofdpijn is het in sommige gevallen verstandig om naar de huisarts te gaan.

Je gaat met kinderen naar de huisarts wanneer:

  • Jouw kind jonger is dan 6 jaar en hoofdpijn heeft
  • Jouw kind ouder is dan 6 jaar en vaak last heeft van hoofdpijn

Je gaat als volwassene naar de huisarts wanneer:

  • Je hoofdpijn niet binnen een paar dagen verdwijnt met gebruik van pijnstillers
  • Je plotseling ernstige hoofdpijn krijgt die je niet eerder hebt gehad
  • Je toenemende hoofdpijn ervaart na de twintigste week van de zwangerschap
  • Je naast de hoofdpijn last hebt van misselijkheid, sufheid, verwardheid, slecht zicht of flauwvallen
  • Je naast hoofdpijn ook last hebt van een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of slecht zien
  • Je last hebt van hevige hoofdpijn met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven
  • Je last hebt van hoofdpijn rondom je slapen of de zijkant van je hoofd
  • Je een borende pijn ervaart aan één kant
  • Je plotseling opkomende, hevige pijn in het achterhoofd ervaart
  • Je hoofdpijn ervaart na een ongeluk
  • Jij je zorgen maakt over jouw hoofdpijn

Wat is de beste pijnstiller tegen hoofdpijn?

Er zijn een aantal pijnstillers die je kunt innemen om hoofdpijn tegen te gaan:

1. Paracetamol

Dit is natuurlijk de meest bekende pijnstiller om te gebruiken bij hoofdpijn. Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend. Paracetamol kun je zonder recept kopen bij de supermarkt of een drogist. Ga je een pijnstiller gebruiken, bij wat voor pijn dan ook, begin dan altijd met een paracetamol. Mocht dit niet werken, dan kun je altijd een sterkere pijnstiller nemen. Een paracetamol heeft namelijk ook de minste bijwerkingen van alle pijnstillers, waardoor het gebruik een kleiner risico met zich meebrengt. Overschrijd echter nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je op de verpakking kunt vinden. Mocht je zwanger zijn of borstvoeding geven, gebruik dan alleen paracetamol als het echt nodig is, in de kleinste hoeveelheid en zo kort mogelijk. Over het algemeen is het innemen van 1 paracetamol genoeg. Mocht je veel pijn hebben, dan kun je er ook 2 in één keer innemen. 

2. Ontstekingsremmende pijnstillers

Deze pijnstillers werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. In sommige gevallen kunnen ze echter wat heftig zijn om in te nemen tegen hoofdpijn. Een afkorting voor ontstekingsremmende pijnstillers is NSAID’s. Deze pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en de kans op bijwerkingen is ook wat groter. Mocht je twijfelen of je deze pijnstillers mag gebruiken, lees dan de bijsluiter goed door. Vooral als je twijfelt of je de pijnstillers mag nemen bij andere medicijnen die je gebruikt, als je een ziekte hebt, of als je ouder bent dan 60 jaar. Twijfel je na het doorlezen van de bijsluiter nog steeds? Vraag dan eerst advies aan je huisarts, voordat je de pijnstillers gaat slikken.

3. Ibuprofen

Ibuprofen is ook een bekende pijnstiller, die je zelf bij de supermarkt of apotheek kunt halen. Deze pijnstiller werkt tegen pijn, werkt koortsverlagend en ontstekingsremmend. Je mag dit medicijn niet meer dan vier keer per dag nemen. Het is zeker niet aanbevolen om die hoeveelheid te overschrijden. Ibuprofen brengt meer kans op bijwerkingen met zich mee dan een paracetamol, daarom is het altijd verstandig om de bijsluiter door te lezen voordat je deze pijnstillers gaat slikken. Ibuprofen verhindert in principe dat het pijnsignaal door wordt gegeven aan de hersenen. Het pijnstillende effect van deze pijnstillers begint na een half uur tot een uur. Mocht je na een half uur nog niets merken, neem dan niet zomaar nog een pil. Het kan namelijk zijn dat deze pijnstiller gewoon niet werkt voor jou of dat het gewoon wat meer tijd nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn hoofdpijn af?

Een ontspannende nek- en schoudermassage werkt het beste bij spanningshoofdpijn. Daarnaast kun je een paracetamol nemen en zorgen voor voldoende vocht en buitenlucht.

Wat moet je drinken als je hoofdpijn hebt?

Als je hoofdpijn hebt, kun je het beste veel water drinken. Uitdroging of een vochttekort kunnen oorzaken zijn van hoofdpijn.

Wat is de beste pijnstiller bij hoofdpijn?

De beste pijnstiller bij normale hoofdpijn is een paracetamol. Mocht dit niet werken dan kun je ibuprofen proberen.

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website