5 tips om aften tegen te gaan of te behandelen

5 tips om aften tegen te gaan of te behandelen

5 tips om aften tegen te gaan of te behandelen

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van blaasjes in je mond die veel pijn doen? De blaasjes kunnen voorkomen op de tong, het gehemelte en het tandvlees en ze worden aften genoemd. Een aft is een ongevaarlijk blaasje in de mond, op je lip of in je keel. Ze zijn onschuldig, maar kunnen wel veel ongemak veroorzaken. Aften in je mond zijn niet besmettelijk, dus je kunt ze niet doorgeven aan anderen. De blaasjes gaan over het algemeen uit zichzelf weg, maar je kunt ze ook behandelen. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen aften!

Wat te doen tegen aften? We geven je 5 tips!

Aften zijn dus ongevaarlijke blaasjes of zweertjes in de mond. Ze zien eruit als een grijswit tot gelig plekje van een paar millimeter in omvang. Vaak zie je nog een rode, ontstoken plek eromheen. Meestal doen ze pijn als je er met je tong of vinger langs af gaat. Je kunt aften vinden op je tong, op je tandvlees, op je gehemelte, aan de binnenkant van je lip of aan de binnenkant van je wang. Normaal gesproken gaan blaasjes in je mond binnen 14 dagen vanzelf weer weg, maar dit is niet altijd het geval. Hieronder geven we je 5 tips om aften te behandelen of te verzachten!

1. Gel voor aften in de mond

Je kunt gel met lidocaïne of natriumhyaluronaat aanbrengen op je blaasjes om de pijn te verminderen en te zorgen dat de aft beschermd wordt en dus niet erger kan worden. Je kunt de aften-gel het beste na een maaltijd aan te brengen en hierna zeker een half uurtje niets te eten of te drinken. Lees altijd de bijsluiter voordat je een gel voor aften gaat gebruiken.

2. Mondspoeling tegen blaren in je mond

Je kunt er ook voor kiezen om een mondspoeling met chloorhexidine te gebruiken om het aantal bacteriën in je mond te verminderen als je last hebt van aften. Let hier echter wel mee op, want het kan best pijnlijk zijn als je gevoelige aften hebt. Daarnaast heeft mondspoeling met chloorhexidine behoorlijk wat bijwerkingen waar je rekening mee dient te houden. Gelukkig zijn er ook natuurlijk varianten van de mondspoeling, bijvoorbeeld met kamillethee, calendula of bessensap. Je kunt je mond ook op een natuurlijke manier spoelen met behulp van een zoutoplossing of het druppelen met Tea Tree Olie.

3. Antistipvloeistof om aften te behandelen

Antistipvloeistof is een vloeistof die je kunt gebruiken voor het behandelen van aften en andere tandvleesontstekingen. Stip de aft een aantal keer per dag aan met een penceeltje met antistipvloeistof om deze te behandelen. Zorg dat je hierna niet je mond spoelt, zodat de vloeistof goed in de aft kan trekken. Lees daarnaast altijd goed de bijsluiter voordat je gebruikmaakt van antistipvloeistof om allergische reacties te voorkomen!

4. Aften sneller laten genezen

Wil je graag dat de aften in je mond sneller genezen, maar wil je geen medicijnen nemen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Zit niet aan de blaasjes en krab er al helemaal niet aan 
 • Probeer de blaasjes niet door te prikken 
 • Probeer niet met je tong over de blaren heen te wrijven 
 • Vermijd het gebruik van mondspoeling, antibiotica, crème met chloorhexidine en hormonen

5. Pijn verzachten bij blaasjes in de mond

Aften kunnen erg vervelend zijn en veel pijn doen en helaas blijven ze soms wel twee weken zitten. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de pijn die de aften veroorzaken wat te verminderen. Een mondgel met lidocaine helpt tegen de pijn van aften, maar je kunt er ook voor kiezen om een paracetamol te laten smelten op je tong op de plek waar de aft zit. Dit kun je in principe ook doen met Sinsaspril.

De oorzaak van aften

Het is niet altijd duidelijk waar aften vandaan komen en wat de reden is dat ze ontstaan in je mond. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van blaren in de mond:

 • Emotionele stress 
 • Erfelijke aanleg voor aften
 • Wondjes in de mond, bijvoorbeeld door het bijten op de wang of binnenkant van de lip
 • Een tekort aan foliumzuur, Vitamine B12 en ijzer 
 • Problemen met je gebit of een slechte mondhygiëne 
 • Bijwerkingen van een medicijn dat je gebruikt 
 • Veranderingen in je hormoonhuishouding, zoals ongesteldheid of zwangerschap 
 • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas, noten of chocolade

Er zijn zeldzame gevallen waarin aften worden veroorzaakt door coeliakie of de ziekte van Crohn. Deze aandoeningen tasten namelijk de algemene conditie van je lichaam aan, waardoor ook je mond gevoeliger wordt voor ontstekingen. Heb je regelmatig last van blaasjes in je mond? Neem dan voor de zekerheid eens contact op met je huisarts.

Aften voorkomen

Er zijn een aantal manieren waarop je het ontstaan van aften zoveel mogelijk kunt voorkomen:

 • Vermijd voedsel dat irritaties in je mond kan veroorzaken 
 • Zorg voor goede hygiëne van je gebit en je mond 
 • Eet niet teveel pittig eten en drink geen zure dranken 
 • Eet en kauw rustig 
 • Laat de tandarts je gebit controleren op scherpe randjes

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je zo snel mogelijk een aft weg?

De beste manier om een aft snel weg te krijgen, is om hem niet te veel te prikkelen. Zit er dus niet aan, ook niet met je tong en pas op met wat je eet. Eet bijvoorbeeld geen pittig eten of scherpe etenswaren.

Wat is het beste middel tegen aften?

Een mondgel met lidocaïne is over het algemeen het beste middel tegen aften. Het heeft maar weinig bijwerkingen en is wel effectief. De gel verlicht de pijn en zorgt dat de blaasjes in je mond sneller weg zullen trekken.

Wat helpt bij aften in de mond?

Het beste is om de aften zoveel mogelijk met rust te laten. Raak ze niet aan, ook niet met je tong en let op met wat je eet. Om de pijn te verzachten kun je een paracetamol laten smelten op je tong, op de plek van de aft of je kunt gel met lidocaïne op de blaasjes smeren.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website