Wat te doen tegen buikgriep?Wat te doen tegen buikgriep?

Wat te doen tegen buikgriep?

Wat te doen tegen buikgriep?

redactie

Laatst bijgewerkt

Iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens buikgriep, dat is bijna niet te voorkomen. Onder andere omdat het erg besmettelijk is. Het kan door meerdere dingen veroorzaakt worden en is altijd erg vervelend en uitputtend. Je kunt bijna niets binnen houden, waardoor eten erg lastig wordt en jij je steeds slapper en futlozer gaat voelen. Uitdroging is ook een groot gevaar bij buikgriep, aangezien je vaak last hebt van overgeven of diaree en dus veel vocht verliest. We kunnen ons voorstellen dat je zo snel mogelijk van buikgriep af wil wanneer je hier last van hebt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die helpen tegen buikgriep. Wat die dingen zijn? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een infectie van het maagdarmkanaal en is erg besmettelijk. Daarom zie je ook vaak dat iedereen in één huishouden allemaal na elkaar ziek wordt. Het is mogelijk dat je ziek wordt omdat je bedorven voedsel hebt gegeten of vlees dat niet goed gaar is, maar over het algemeen krijgen de meeste mensen buikgriep van iemand anders over. Heeft er dus iemand in jouw gezin buikgriep? Dan is het belangrijk om maatregelen te nemen om besmetting en herbesmetting te voorkomen. Heb je buikgriep gehad, dan ben je nadat je klachten over zijn nog drie dagen besmettelijk voor anderen.

Wat kan de oorzaak zijn van buikgriep?

Over het algemeen krijgen mensen dus in de meeste gevallen buikgriep over van iemand anders. Dit gaat dan via de ontlasting, het braaksel of het speeksel van iemand met buikgriep. Maar dat is zeker niet de enige mogelijke oorzaak. Je kunt ook buikgriep krijgen door iets te eten dat bedorven is, of niet goed gaar. Daarnaast zijn er ook virussen die ernstige buikgriep veroorzaken, zoals het norovirus. Ten slotte is het nog mogelijk om buikgriep te krijgen door een bacterie in je maag of darmen. Dit komt vaak voor als iemand besmet water drinkt.

Symptomen van buikgriep:

  • Overgeven
  • Dunne ontlasting
  • Buikpijn
  • Futloosheid
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Koorts of een koortsachtig gevoel

Uitdroging is vaak een risico bij iemand met buikgriep. Zo merk je dat je uit aan het drogen bent:

  • Sufheid
  • Niet of weinig plassen
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Heel veel dorst hebben

Voorkomen dat je buikgriep krijgt

Gelukkig zijn er manieren waarop je kunt voorkomen dat je last krijgt van buikgriep:

  • Vaak je handen wassen: Door vaak je handen te wassen, verklein je de kans dat de ziekteverwekkers in je lichaam komen. Doe dit vooral voordat je met eten aan de slag gaat en na ieder toiletbezoek.
  • Poets dagelijks het toilet: Heeft er iemand in jouw huishouden last van buikgriep? Probeer dan dagelijks het toilet schoon te maken. Vergeet vooral de deurknop, spoelknop, lichtknop en de kraan niet.
  • Gebruik verschillende toiletten: Mocht je meerdere toiletten in huis hebben, zorg dan dat de zieke mensen en de niet zieke mensen een ander toilet gebruiken.
  • Kijk wie het eten klaarmaakt: Laat mensen die besmet zijn met buikgriep geen eten klaarmaken. De kans dat de ziekteverwekkers door worden gegeven is dan veel te groot.

Heb je zelf al buikgriep, dan is het belangrijk dat je probeert te voorkomen dat je huisgenoten of gezin ook besmet raken. Dat kun je op verschillende manieren doen:

  • Geef geen hand: Op de handen zitten vaak de meeste ziekteverwekkers. Schud daarom niet de handen van anderen als je buikgriep hebt.
  • Scherm je mond af: Zorg dat jij je mond en neus afschermt als je hoest of niest, zodat de ziekteverwekkers niet bij iemand anders kunnen komen.
  • Je mond niet aanraken: Raak zo min mogelijk je mond aan met je handen, om de kans te verkleinen dat er ziekteverwekkers op je handen komen.

Advies bij buikgriep

Als je buikgriep hebt, is de kans groot dat je moeilijk eten en drinken binnen kunt houden. Hierdoor wordt je erg slap en futloos, wat je lichaam natuurlijk niet helpt bij het vechten tegen de infectie. Dit is wat je hiertegen kunt doen:

  • Veel drinken: Het is belangrijk dat je veel drinkt als je buikgriep hebt, het liefst zo’n 2 tot 3 liter water per dag. Hoe meer je last hebt van diarree, hoe meer je moet drinken om niet uit te drogen. Het is verstandig om iedere keer nadat je dunne ontlasting hebt gehad, een glas water, thee of bouillon te drinken. Het is beter om geen frisdrank of energiedrank te drinken. Moet je overgeven of heb je koorts? Dan is drinken nog eens extra belangrijk!
  • Drinken bij overgeven: Als je veel moet overgeven, kun je beter niet teveel in één keer drinken. Drink in plaats daarvan bijvoorbeeld iedere 5 tot 10 minuten 1 of 2 slokken. Zo wordt het makkelijker om vocht binnen te houden.
  • Wel of niet eten: Je hoeft niet per se te eten, een paar dagen niet of minder eten kan geen kwaad. Dwing jezelf er dus zeker niet toe om te eten als het voelt alsof dit niet lukt. Krijg je wel weer trek, begin dan met kleine beetjes eten, om je maag niet te overbelasten. Kun je een beetje eten binnenkrijgen, dan voel jij je vaak al snel weer wat beter.
  • Last van buikkrampen: Heb je last van buikkrampen? Dan is het beter om enkel kleine beetjes te eten en te drinken. Als er iets in je maag terecht komt, merken je darmen het ook. Dit kan dus betekenen dat je weer een golf van diarree krijgt. Dit ligt niet aan wat je gegeten hebt, je maag en darmen zijn gewoon erg gevoelig. Ook als je teveel drinkt in één keer, kan het daarom zijn dat je meteen naar de wc moet.
  • Geen zoetigheid: Duurt de diarree meer dan een week of komt hij steeds terug? Drink dan geen zoete dranken zoals appelsap, melk of cola light (en andere light-dranken). De darmen kunnen hier in sommige gevallen namelijk minder goed tegen als je diarree hebt of hebt gehad.

Paracetamol bij buikgriep

Het is eigenlijk het beste om helemaal geen medicijnen te slikken bij buikgriep, ook geen paracetamol. Slik vooral geen middelen tegen overgeven, zoals metoclopramide of domperidon. Ze helpen namelijk niet om beter te worden, maar kunnen juist heftige bijwerkingen geven. Slik je normaal gesproken bepaalde medicijnen? Dan raden we je aan even met je arts te overleggen of je de medicijnen moet en kunt blijven slikken ja of nee. Daarnaast moet je weten of de werking van de medicijnen hetzelfde blijft bij buikgriep. Wanneer medicijnen te snel door de darmen gaan, worden ze vaak namelijk niet opgenomen door het lichaam, waardoor de werking af kan nemen. Let op: Dit geldt ook voor de anticonceptie pil!

Wat helpt tegen buikgriep?

Medicijnen slikken tegen buikgriep is dus eigenlijk niet mogelijk, maar wat helpt er dan wel om je beter te voelen als je buikgriep hebt? Wat in ieder geval goed is, is genoeg drinken. Van uitdroging kun je namelijk nog zieker worden. Lukt het bijna niet om vocht binnen te houden? Dan kun je ORS gebruiken. Dit bevat suikers en zouten die jouw lichaam helpen om beter vocht vast te houden. Luister daarnaast gewoon goed naar je lichaam. Drink als je dorst hebt en eet eventueel kleine beetjes als je het gevoel hebt dat dit kan.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je snel van buikgriep af?

Luister naar je lichaam en zorg dat je veel drinkt. Slik niets tegen braken of diarree, want dit is juist de manier waarop de ziekteverwekkers je lichaam verlaten.

Kan buikgriep maar 1 dag duren?

Ja, dat kan. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten van buikgriep na 1 tot 4 dagen.

Wat kun je het beste eten als je buikgriep hebt?

Als je buikgriep hebt, kun je het beste licht verteerbare voedingsmiddelen eten. Denk bijvoorbeeld aan witte rijst en brood.

Kan ik paracetamol gebruiken bij buikgriep?

Paracetamol zorgt er niet voor dat buikgriep sneller weggaat, maar kan bij kinderen wel helpen zich wat beter te voelen. Over het algemeen is het beter om zo min mogelijk medicijnen te slikken bij buikgriep.

Is cola drinken goed bij buikgriep?

Bij diarree kun je beter geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. Ook bij buikgriep is dit dus niet aan te raden. Het vergroot onder andere de kans op uitdroging.

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website