Borrelende darmen en waterige diarree: De mogelijke oorzaken

Borrelende darmen en waterige diarree: Dit kunnen de oorzaken zijn!

Borrelende darmen en waterige diarree: Dit kunnen de oorzaken zijn!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van borrelende darmen en waterige diarree? Dat is natuurlijk enorm vervelend, want het zit je dagelijkse bezigheden erg in de weg. Als je zo’n last hebt van diarree, kun je immers amper je huis verlaten. Daarnaast kan het je erg zwak maken, vooral als je amper kunt eten of te weinig drinkt. Het liefst wil je hier uiteraard zo snel mogelijk van af zijn, maar het is lastig te behandelen als je niet weet wat de oorzaak is van de klachten. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaken kunnen zijn van borrelende darmen en waterige diarree en wat je eraan kunt doen!

Borrelende darmen en waterige diarree: 5 mogelijke oorzaken

Als je last hebt van borrelende darmen en waterige diarree, kunnen er een aantal oorzaken achter zitten. Over het algemeen zijn het redelijk onschuldige oorzaken, maar er is ook een kans dat er een ernstige aandoening achter zit. We snappen natuurlijk dat je dit eerst wil uitsluiten voordat je ervan uitgaat dat je gewoon even uit moet zieken. Hieronder zetten we de mogelijke oorzaken van borrelende darmen en waterige diarree voor je onder elkaar, zodat je jouw symptomen ernaast kunt leggen.

1. Een virus als oorzaak van borrelende darmen en waterige diarree

Een veelvoorkomende oorzaak van deze klachten is een virus, zoals het buikgriepvirus. Daarnaast kunnen ook het norovirus en het rotavirus diarree veroorzaken. In sommige gevallen is zelfs vastgesteld dat mensen met corona last kunnen krijgen van waterige ontlasting of geprikkelde darmen. In het geval van een virus krijg je vaak acute diarree, die dus ineens opspeelt. Deze virussen kun je op verschillende manieren oplopen. Het buikgriepvirus en het norovirus krijg je door in contact te komen met besmet water of besmette voedingsmiddelen. De virussen zijn erg besmettelijk, dus als iemand in jouw huishouden een van deze virussen heeft, is het belangrijk om goed op te letten. Voor een virus dat diarree veroorzaakt is helaas niet echt een behandeling. Je zult moeten wachten tot het virus uitgeraasd is en jouw lichaam het verstoot. Zorg wel dat je genoeg blijft drinken, zodat je niet uitgedroogd raakt en probeer ook wat te eten, zodat je lichaam de energie heeft om tegen het virus te vechten!

2. Medicijnen die diarree veroorzaken

Het kan voorkomen dat bepaalde medicatie buikpijn en diarree veroorzaken. Een goed voorbeeld hiervan is antibiotica. Dit medicijn doodt namelijk niet alleen de slechte bacteriën in je lichaam, maar ook de goede. Hierdoor kan het zijn dat je lichaam ontregeld raakt en dat je last krijgt van buikkrampen en diarree. Je darmflora raakt dan uit balans doordat de bacteriën in je darmen doodgaan. Krijg je borrelende darmen en waterige diarree tijdens een antibioticakuur? Overleg dan met je huisarts of het mogelijk is om te stoppen met de kuur of een alternatief te vinden voor het medicijn.

3. Borrelende darmen en waterige diarree door stress

Stress kan zich op allerlei manieren lichamelijk uiten, zeker als het om langdurige stress gaat. Diarree is een van de veelvoorkomende klachten die het gevolg kunnen zijn van stress. Diarree door stress is eigenlijk niet te verhelpen, alleen door de bron van je stress aan te pakken en meer rust te nemen, zodat je lichaam kan herstellen.

4. Bacteriën of parasieten als oorzaak van waterige diarree

Het is mogelijk dat voedsel of water besmet raakt met bacteriën of parasieten in plaats van een virus. Deze bacteriën en parasieten kunnen infecties veroorzaken in je lichaam, waardoor je last kunt krijgen van je darmen en ook van diarree. Om parasieten of bacteriën uit je lichaam te krijgen, is het vaak nodig om bepaalde medicatie te slikken. Ga hiervoor altijd naar je huisarts voor advies. Met een test kan de arts ook vaststellen of er daadwerkelijk bacteriën of parasieten in je lichaam aanwezig zijn.

5. Storingen in de spijsvertering of voedselintolerantie

Bepaalde aandoeningen aan het immuunsysteem of de spijsvertering kunnen de oorzaak zijn van borrelende darmen en waterige diarree. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn of het Prikkelbare Darmsyndroom. Ook mensen die lactose intolerant zijn of een andere voedselintolerantie hebben, krijgen hierdoor vaak last van diarree of pijn aan de darmen. Probeer in dit geval deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te mijden, zodat je geen last krijgt van deze klachten!

Medicijnen die je kunt nemen tegen borrelende darmen en waterige diarree

Als je zoveel last hebt van de diarree dat je niet meer kunt functioneren, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets tegen doen. Er zijn een aantal medicijnen die je kunt nemen om diarree te verminderen:

  • ORS: ORS wordt vaak ingezet om uitdroging te voorkomen als iemand hevige diarree heeft. Het middel zorgt ervoor dat jouw lichaam weer meer vocht vasthoudt. Je kunt dit middel zonder recept krijgen bij de apotheek of drogisterij. 
  • Loperamide: Dit middel zorgt ervoor dat je minder vaak naar de wc hoeft. Het veroorzaakt eigenlijk een tijdelijke verstopping, zodat je niet constant diarree hebt. We raden je aan dit middel niet meer dan twee dagen achter elkaar te gebruiken, aangezien dit niet goed is voor je lichaam. Gebruik het bijvoorbeeld alleen als je op reis moet of als je ongehinderd moet kunnen werken zonder dat je steeds naar de wc moet. Het geneest de diarree niet.

Veelgestelde vragen

Wat te doen tegen borrelende buik en diarree?

Heb je last van chronische diarree, dan is dit vaak het gevolg van een darmaandoening. Probeer iedere dag 2 tot 3 liter water te drinken zodat je niet uitdroogt en eet vezelrijk om je ontlasting te ondersteunen.

Wat betekent het als je waterige poep hebt?

Vaak is waterige diarree het gevolg van een virus, bacteriën of parasieten. Het is belangrijk dat je ervoor waakt dat je niet uitdroogt, zeker als de diarree meerdere dagen aanhoudt.

Hoe waterige diarree stoppen?

Om waterige diarree te stoppen kun je proberen om vezelrijke voeding te eten. Daarnaast kan het helpen om bepaalde medicijnen te nemen, zoals Norit. Cola drinken schijnt een goede manier te zijn om slechte bacteriën te doden.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website