Misselijkheid is een erg vervelend gevoel dat we helaas allemaal wel kennen. Het kan enorm veel oorzaken hebben, waardoor het af en toe lastig is om erachter te komen waar het nu eigenlijk vandaan komt. Het is een naar gevoel in de maag, dat op verschillende momenten voor kan komen. Het kan samengaan met overgeven of diarree, bijvoorbeeld als je buikgriep of voedselvergiftiging hebt. De misselijkheid kan echter ook afkomstig zijn van stress of angst en dus meer psychisch zijn. Als je misselijk bent, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. In dit artikel vertellen we je over het beste huismiddel tegen misselijkheid!
Er zijn verschillende medicijnen die gebruikt worden tegen misselijkheid, maar die zal een arts niet zo snel voorschrijven. De reden hiervan is dat misselijkheid vaak vanzelf weer overgaat en dus niet met medicijnen behandeld hoeft te worden. Mocht er sprake zijn van langdurige misselijkheid, bijvoorbeeld bij een zwangerschap of door chemotherapie, dan kan de arts wel een medicijn voorschrijven. Medicijnen die bijvoorbeeld voorgeschreven kunnen worden zijn:
Er zijn ook andere dingen die je zelf kunt doen om misselijkheid wat minder erg te maken of te zorgen dat het eerder overgaat:
Als je misselijk bent, heb je vaak niet veel zin om te eten. Toch is het goed om steeds kleine beetjes te blijven eten, zodat je niet te zwak wordt. Een lege maag kan daarnaast zorgen voor meer misselijkheid. Wil je iets eten, kies dan voor voedingsmiddelen die lichter zijn op de maag. Denk bijvoorbeeld aan rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd wit brood.
Er zijn natuurlijk ook dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je misselijk wordt. Dit is vooral handig om op te letten als je een zwakke maag hebt en dus snel last hebt van misselijkheid. De beste manieren om misselijkheid te voorkomen zijn:
Er zijn bepaalde gevallen waarin je het beste naar de huisarts kunt gaan als je last hebt van misselijkheid:
Misselijkheid is een naar gevoel in de maag, soms voelt het alsof je over moet geven, maar dit is niet altijd het geval. Het is vaak een symptoom van buikgriep of voedselvergiftiging en gaat dan vaak ook samen met overgeven of diarree. Dit is erg vervelend, maar het gaat wel vanzelf weer over en is dus niet heel ernstig. Misselijkheid ontstaat doordat een plekje in de hersenen, het braakcentrum, wordt geprikkeld en de maag een signaal geeft om zich te legen. Mocht je al een langere tijd last hebben van misselijkheid, dan kan dit ook een psychische oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan langdurige stress of angst. Vrouwen krijgen daarnaast tijdens de zwangerschap vaak te maken met misselijkheid. Voor sommigen is het zelfs de eerste indicatie dat ze zwanger zijn. Dan is er meestal sprake van ochtendmisselijkheid.
Dit zijn de symptomen van misselijkheid:
Zoals we eerder al benoemden, kan misselijkheid een hoop verschillende oorzaken hebben. De een is makkelijker vast te stellen dan de ander. Lichamelijke oorzaken zijn eenvoudiger uit te sluiten, als psychische oorzaken alleen overblijven is het verstandig om dit eens te onderzoeken met een psycholoog of therapeut. Hieronder zetten we mogelijke oorzaken van misselijkheid voor je op een rij:
Mocht de misselijkheid gekoppeld zijn aan psychische klachten, dan is er meestal sprake van een constante of terugkerende misselijkheid.
Je kunt het beste veel water, bouillon of thee drinken om snel van misselijkheid af te komen. Moet je overgeven, houd dit dan ook niet tegen. Vaak helpt dit om van de misselijkheid af te komen.
Bij misselijkheid kun je beter geen reguliere paracetamol nemen. Je kunt er wel voor kiezen om een paracetamol in de vorm van een zetpil te nemen, vooral als je ook last hebt van diarree.
Het beste medicijn tegen misselijkheid is meclozine. Dit middel zorgt ervoor dat je minder misselijk bent.