Zijn er natuurlijke middelen tegen droge slijmvliezen? 5 tips!

Zijn er natuurlijke middelen tegen droge slijmvliezen? 5 tips!

Zijn er natuurlijke middelen tegen droge slijmvliezen? 5 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Droge slijmvliezen of vaginale droogheid wordt meestal veroorzaakt door een verandering in de pH balans of een verandering van het slijmvlies in de vagina. Vaak zorgt dit voor een jeukend en branderig gevoel. Droge slijmvliezen kunnen zorgen voor pijn tijdens de seks, maar kunnen op den duur ook leiden tot een vaginale schimmelinfectie. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Droge slijmvliezen kunnen op alle leeftijden voorkomen bij vrouwen, maar we zien het vooral bij vrouwen in de overgang vaak gebeuren. Zeker 75% van de vrouwen krijgt ooit in hun leven te maken met droge slijmvliezen. In dit artikel vertellen we je welke natuurlijke middelen kunnen helpen tegen droge slijmvliezen!

Welke natuurlijke middelen zijn er tegen droge slijmvliezen?

De slijmvliezen in de vagina zorgen voor de juiste pH balans in en rondom de vagina. Het zuurtegraad zorgt ervoor dat de stofwisseling en andere lichamelijke processen goed verlopen. Slijmvliezen zijn daarnaast erg belangrijk voor het bestrijden van stofjes die niet gewenst zijn in het lichaam van buitenaf. Ze beschermen je lichaam door slijm te creeren. In het geval van vaginale droogheid maken de slijmvliezen niet genoeg slijm meer aan om de vagina goed te beschermen, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan, zoals een branderig gevoel en jeuk. Gelukkig zijn er diverse natuurlijke middelen die je kunt inzetten tegen droge slijmvliezen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Cranberry tegen vaginale droogheid

Cranberry is een effectief natuurlijk middel tegen vaginale irritaties en infecties. Er zitten namelijk pc-moleculen die helpen te voorkomen dat bacteriƫn die infecties veroorzaken het lichaam binnen dringen. Je kunt cranberries op verschillende manieren innemen, bijvoorbeeld door cranberrysap te drinken, het liefst zonder suiker of door verse of gedroogde cranberries te eten. Ten slotte kun je ervoor kiezen om een supplement met cranberries in te nemen, bijvoorbeeld in tablet- of capsulevorm.

2. Genoeg water drinken

Om droge slijmvliezen tegen te gaan, is het belangrijk om genoeg water te drinken. Dat water goed is voor je lichaam, weten we natuurlijk allemaal, maar het is daarnaast ook erg belangrijk om je vaginale wegen gezond te houden. Uitdroging is een veelvoorkomende oorzaak van droge slijmvliezen. Zorg dat je minimaal een paar liter water per dag drinkt om te zorgen dat jouw vagina gezond blijft, het liefst 1,5 tot 2 liter water. Zo houd jij jouw lichaam gehydrateerd en voorkom je vaginale droogheid en een hoop andere klachten.

3. Voedingsmiddelen als natuurlijke middelen tegen droge slijmvliezen

Naast cranberry zijn er diverse andere voedingsmiddelen die kunnen dienen als een natuurlijk middel tegen vaginale droogheid, zoals kokosolie, avocado en tofu. Kokosolie is te gebruiken als een natuurlijk glijmiddel met een verzachtende en vochtinbrengende werking. Je kunt jouw vagina masseren met een beetje kokosolie om droge slijmvliezen te voorkomen, maar ook het toevoegen van kokosolie aan je dieet kan helpen. Avocado zit vol met goede vitaminen en mineralen, waaronder Vitamine B6 en calcium. Deze vitamines en mineralen helpen bij het versterken, verbeteren en bevochtigen van de vaginale wanden. Tofu bevat alkaline, wat helpt de pH waarde in de vagina in balans te houden en op die manier infecties te voorkomen. Producten zoals soja, edamame en miso bevatten ook alkaline en hebben dezelfde positieve effecten op de gezondheid van de vagina.

4. Vitamine E tegen vaginale droogheid

Vitamine E helpt bij het bevochtigen van de slijmvliezen, maar helpt daarnaast om vaginale infecties te voorkomen. Je kunt vitamine E aanschaffen als olie, maar ook in de vorm van gelcapsules.

5. Wat kun je zelf doen tegen droge slijmvliezen?

Een aantal veranderingen in je levensstijl kunnen je ook helpen om droge slijmvliezen te voorkomen. Denk hierbij aan:

 • De vagina niet wassen met zeep: Was je vagina niet met zeep, alleen als het zeep is zonder parfum, maar dan nog alleen rondom je vagina en niet er binnenin. 
 • Geen strakke broeken dragen: Als je gevoelig bent voor droge slijmvliezen, raden we je aan om niet te strakke broeken te dragen. Hierdoor kan jouw vagina namelijk niet luchten. Het onnodig dragen van maandverband wordt om dezelfde reden afgeraden. 
 • Regelmatig seks hebben: Als je regelmatig seks hebt, zorgt dit voor een hogere bloedcirculatie, waardoor je meer vaginaal vocht aan gaat maken. 
 • Ondergoed dragen met katoenen kruisjes: Katoen is een absorberend materiaal dat ervoor zorgt dat de vagina kan luchten. Dit helpt bij het voorkomen van infecties. 
 • Je libido verhogen: Het verhogen van je libido als vrouw heeft een hoop positieve effecten op het lichaam, waaronder een beter gehydrateerde vagina.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van droge slijmvliezen?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor droge slijmvliezen of vaginale droogheid, maar hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij:

 • Medicijnen zoals anticonceptie of antidepressiva 
 • De overgang 
 • Een lage weerstand 
 • Het gebruik van een tampon 
 • Het gebruik van zeep of douchegel met parfum in of rondom de vagina 
 • Een zwangerschap 
 • Het geven van borstvoeding 
 • Onvoldoende opwinding tijdens de seks 
 • Behandelingen tegen kanker, zoals chemotherapie 
 • Emotionele factoren zoals stress of een depressie

Last van andere slijmvliezen?

Heb je niet alleen last van droge slijmvliezen bij je vagina, maar bijvoorbeeld ook in je mond of in je keel? Zorg dat je genoeg antioxidanten, Vitamine C, E, caroteen, zink en selenium binnenkrijgt via jouw voeding. Eet hiervoor bijvoorbeeld blauwe bessen, boerenkool, kurkuma, groene thee, goji bessen of granaatappel. Het aminozuur L-glutamine kan ook ondersteuning bieden bij het behoud van gezonde slijmvliezen overal in je lichaam.

Veelgestelde vragen

Wat is goed voor droge slijmvliezen?

Als je last hebt van droge slijmvliezen, is het goed om genoeg water te drinken, het liefst 1,5 tot 2 liter per dag. Daarnaast kun je cranberrysap drinken of supplementen met cranberries innemen.

Welke vitamine is goed bij droge slijmvliezen?

Vitamine E en D zijn goed om droge slijmvliezen tegen te gaan. Ook vitamine A helpt goed om infecties tegen te gaan.

Hoe herken je droge slijmvliezen?

Je kunt droge slijmvliezen herkennen aan een jeukend en branderig gevoel of irritatie aan de huid.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website