Last van tranende ogen? Dit kun je ertegen doen!

Last van tranende ogen? Dit kun je ertegen doen!

Last van tranende ogen? Dit kun je ertegen doen!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je regelmatig last van tranende ogen? In de meeste gevallen is dit onschuldig, maar er kan natuurlijk een onderliggend probleem zijn dat dit veroorzaakt. Hoe dan ook, tranende ogen kunnen erg vervelend zijn, zeker als je er vaak last van hebt. Je kunt dan immers niet goed zien, wat het erg lastig maakt om dingen te doen zoals autorijden en werken achter een beeldscherm. Het kan komen door een stofje in je oog of een harde windvlaag, maar het kan ook zijn dat er iets mis is met je traanbuis. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen tranende ogen en wat een goed huismiddel is!

Tranende ogen tegengaan: Wat is een goed huismiddel?

Iedereen heeft wel eens last van tranende ogen en vaak is een briesje of een stofje in je oog de oorzaak. Als je oog geïrriteerd raakt, gaan de traanklieren extra vocht produceren om de ogen schoon te houden. Heb je echter regelmatig last van tranende ogen en lijkt het een chronisch iets te worden? Dan kan er een andere onderliggende oorzaak zijn en is het verstandig om hiermee naar de dokter te gaan. Hieronder zetten we een aantal dingen voor je op een rij die je eerst kunt proberen om van de tranende ogen af te komen of om tranende ogen te voorkomen.

1. Je ogen goed beschermen

Als je gevoelige ogen hebt, is het verstandig om je ogen goed te beschermen, zodat ze minder snel gaan tranen. Vooral als er sprake is van koude wind, felle zon of harde wind is het verstandig om je ogen te beschermen met een zonnebril, een petje of een zonnehoed. Zo loop je minder kans dat je ogen geïrriteerd raken en gaan tranen of rood worden. Heb je last van hooikoorts, dan is dit ook een goede manier om pollen zoveel mogelijk uit je ogen te houden!

2. Oogdruppels bij tranende ogen als huismiddel

Wat de oorzaak ook is van jouw traanogen, met oogdruppels kun je het tranen in de meeste gevallen tegengaan. Oogdruppels hebben een verzachtend effect op de productie van de tranen en de roodheid van je ogen. Zeker als je tranende ogen krijgt omdat je ogen te droog zijn, zijn oogdruppels een goede oplossing. Zorg dat je altijd oogdruppels bij je hebt als je regelmatig last hebt van waterige of tranende ogen.

3. Probeer niet te wrijven bij waterige ogen

Als je last hebt van traanogen, geïrriteerde ogen of jeukende ogen, is je eerste reactie waarschijnlijk om een keer door je ogen te wrijven. Hoe fijn dit op dat moment misschien ook voelt, je kunt het beter niet doen. Door te wrijven versterk je namelijk alleen maar de irritatie en krijg je waarschijnlijk nog ergere traanogen of blijft het tranen langer aanhouden.

4. Probeer allergenen te vermijden

Allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van geïrriteerde of tranende ogen. Is dit het geval, probeer dan zoveel mogelijk datgene waar je allergisch voor bent te vermijden. Soms is dat erg lastig, vooral als je hooikoorts hebt, maar er zijn dingen die je kunt doen om de blootstelling aan de allergenen te verminderen. Was bijvoorbeeld je haar voordat je naar bed gaat, zodat er geen pollen in blijven zitten en lucht je huis als het regent of geregend heeft. Er zijn dan namelijk veel minder pollen in de lucht. Houd ook de pollenkalender in de gaten, zodat je weet wanneer je het beste zoveel mogelijk binnen kunt blijven. Draag je lenzen en heb je last van hooikoorts? Probeer dan in de periodes dat er veel pollen in de lucht zijn een bril te dragen in plaats van lenzen. Zo geef jij je ogen wat meer rust.

5. Geef je ogen genoeg rust

Je ogen kunnen ook geïrriteerd raken van vermoeidheid, bijvoorbeeld na een lange autorit of na een lange werkdag achter de computer. Als je ogen vermoeid zijn, zijn ze vatbaarder voor allergische reacties of andere prikkelingen van buitenaf. Zorg dus dat jij jouw ogen genoeg rust geeft als je merkt dat ze vermoeid raken. Doe dit door af en toe in de verte te staren of je ogen even te sluiten.

Tranende ogen: Wat is de oorzaak?

Zoals we aan het begin van dit artikel al vertelden, kunnen tranende ogen een hoop oorzaken hebben. Die oorzaken lopen uiteen van onschuldige oorzaken tot medische aandoeningen. Oorzaken van tranende ogen kunnen zijn:

  • Geïrriteerde ogen: Als je last hebt van tranende ogen, is de kans groot dat jouw ogen geïrriteerd zijn, bijvoorbeeld door fel zonlicht of koude wind. Ook stof en zwemmen in water met chloor kan zorgen voor een irritatie aan de ogen. 
  • Allergische reactie: Tranende ogen kunnen ook ontstaan door een allergische reactie. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak bij mensen met hooikoorts of mensen die allergisch zijn voor kattenhaar. 
  • Verkoudheid: Als je verkouden bent, krijg je ook sneller last van tranende ogen. Het slijmvlies in je neus is dan namelijk licht ontstoken, wat over kan slaan op de ogen. 
  • Vernauwde traanwegen: Tranende ogen kunnen ook wijzen om een vernauwing van de traanwegen of een verstopping van het traankanaal. Dit kan ontstaan als gevolg van een ontsteking, afwijking of andere onbekende oorzaak. Een vernauwing kan ook aangeboren zijn.

Veelgestelde vragen

Welke olie is goed voor de ogen?

Jojoba olie zorgt ervoor dat de beschermlaag van je ooghuid sterker wordt. Hierdoor houdt deze beter vocht vast en raken je ogen minder snel geïrriteerd.

Wat betekent het als je linker oog traant?

Als je ogen gaan tranen, is dat meestal omdat je ogen erg droog zijn. Traant er maar 1 oog, dan kan het zijn dat hier bijvoorbeeld koude lucht in is gewaaid of dat het oog in contact is geweest met fel zonlicht.

Wat zijn de beste oogdruppels voor droge ogen?

Je kunt het beste druppels zonder conserveringsmiddelen gebruiken, aangezien je deze vaker per dag mag gebruiken dan druppels met conserveringsmiddelen. Zo kun jij jouw ogen vochtig houden om het tranen tegen te gaan.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website