Wat te doen tegen keelpijn? 5 tips! - Tweestedenziekenhuis.nlWat te doen tegen keelpijn? 5 tips! - Tweestedenziekenhuis.nl

Wat te doen tegen keelpijn? 5 tips!

Wat te doen tegen keelpijn? 5 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je een gevoelige keel en heb je dus regelmatig last van keelpijn? Dat is natuurlijk niet fijn, zeker niet als je jouw stem grotendeels kwijt bent. Praten wordt dan immers wel erg lastig. Er kunnen een hoop verschillende oorzaken zijn voor keelpijn, van het te hard schreeuwen in een club of tijdens een sportwedstrijd tot het oplopen van een verkoudheidsvirus. Als je last hebt van keelpijn, wil je er uiteraard het liefst zo snel mogelijk weer vanaf zijn. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen keelpijn!

Wat kun je doen tegen keelpijn?

Als je last hebt van keelpijn, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Het is immers niet handig als je pijn hebt bij het praten of als je stem grotendeels weg is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat jouw keelpijn sneller weg gaat en dat je weer zonder pijn en problemen kunt praten. Hieronder zetten we die dingen voor je op een rij.

1. Genoeg drinken

Om pijn in de keel snel te verminderen, is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Het maakt niet uit of je koud of warm water drinkt, of bijvoorbeeld thee. Zolang je maar zorgt dat jij jouw keel goed blijft smeren. Dit verzacht de pijn en zorgt ervoor dat de keelpijn sneller weg zal gaan. 

2. Een snoepje als huismiddel tegen keelpijn

Door op een dropje, zuurtje of keelsnoepje te zuigen, zorg je dat jouw keel gesmeerd blijft en dat de pijn verzacht wordt. Er zijn een hoop zuigtabletten die je kunt kopen voor het verminderen van je keelpijn, maar deze zijn niet allemaal wetenschappelijk getest. Ze zullen wel helpen bij het verzachten van de pijn, aangezien je keel gesmeerd blijft, maar ze zullen niet helpen met het behandelen van de keelpijn. Je kunt dus net zo goed een snoepje of dropje gebruiken, in plaats van zo’n tablet. Let er wel op dat sommige zuigtabletten ibuprofen of andere NSAID’s bevatten. Ibuprofen is natuurlijk goed als je echt een keelontsteking hebt, maar bij een lichte keelpijn heb je eigenlijk geen ontstekingsremmers nodig. NSAID’s kunnen ook heel wat bijwerkingen hebben, dus neem ze niet als het niet nodig is.

3. Neem genoeg rust

Als jij je naast de keelpijn niet fit voelt en heel moe bent, zorg dan dat je wat meer rust neemt. De keelpijn is dan waarschijnlijk een manier voor je lichaam om aan te geven dat het meer ontspanning nodig heeft. Luister naar je lichaam, zeker als je merkt dat je ook koorts begint te krijgen.

4. Minder praten

Als je veel last hebt van je keel, is het vaak verstandig om je stem wat meer rust te geven. Probeer dus minder te praten dan normaal, zodat je keel wat sneller kan herstellen. Het is niet altijd even makkelijk om minder te praten, maar je zult wel merken dat het je stembanden en je keel echt goed doet en dat de keelpijn sneller minder wordt!

5. Medicijn tegen keelpijn nemen

Er zijn een aantal medicijnen die je kunt nemen om keelpijn tegen te gaan. Doe dit wel alleen als het echt nodig is en als je ook koorts krijgt naast je keelpijn. Veel van deze medicijnen brengen namelijk bijwerkingen met zich mee. De medicijnen die je kunt slikken tegen pijn in je keel zijn:

  • Paracetamol: Paracetamol is natuurlijk de meest bekende pijnstiller, die ook goed helpt bij keelpijn. Slik het medicijn op vaste tijden en neem maximaal vier keer op een dag twee tabletten van 500 milligram. Als het teveel pijn doet om de paracetamol door te slikken, kies dan voor oplostabletten of vloeibare paracetamol. 
  • NSAID’s: NSAID’s zijn ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Je kunt deze medicijnen proberen als paracetamol echt niet helpt tegen je keelpijn, maar let er wel op dat deze medicijnen vervelende bijwerkingen met zich mee kunnen brengen. 
  • Antibiotica: Antibiotica slikken tegen pijn in je keel heeft meestal niet veel zin. Antibiotica werkt namelijk alleen tegen een keelontsteking, maar niet tegen andere vormen van keelpijn. Maar als de keelontsteking ontstaat door een verkoudheidsvirus, helpt antibiotica vaak ook niet. Een keelontsteking gaat in de meeste gevallen vanzelf over na een tijd.

Wanneer moet je naar de huisarts met keelpijn?

Er zijn gevallen waarin het verstandig is om met jouw pijn aan de keel naar de huisarts te gaan. In de volgende gevallen raden we je aan om een arts te raadplegen:

  • Je hebt het benauwd 
  • Je gaat kwijlen
  • Je kunt niet meer drinken of slikken 
  • Je hebt een piepende of gierende ademhaling 
  • Je keelpijn duurt langer dan 10 dagen
  • Je kunt je mond niet meer goed open doen 
  • Je wordt steeds zieker en hebt na 3 dagen nog steeds koorts
  • Je hebt andere klachten aan een kant van je hoofd, zoals oorpijn

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Als je last hebt van pijn in je keel, merk je dat aan een aantal symptomen:

  • Je hebt pijn bij het slikken door geïrriteerde slijmvliezen in je keel. 
  • Je hebt gevoelige en opgezette klieren in de hals, wat soms zelfs aan de buitenkant te zien is. 
  • Je hebt een rode keel met soms witte plekken en slijm. Dit kun je vaak ook in de spiegel zien als jij jouw mond ver open doet.

Keelpijn kan op een gegeven moment overgaan in een keelontsteking. Een keelontsteking doet nog meer pijn en gaat vaak ook gepaard met koorts.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je zo snel mogelijk van keelpijn af?

Het beste is om regelmatig koud water te drinken en op een snoepje zuigen om de pijn in te perken. Probeer je keel ook zoveel mogelijk rust te geven, zodat deze sneller kan herstellen.

Wat is een natuurlijk middel tegen keelpijn?

Natuurlijke middelen die helpen tegen keelpijn zijn bijvoorbeeld honing, gember, salie, limoen, tijm, zoethout, uiensoep en kurkuma.

Wat is verzachtend voor de keel?

Genoeg drinken en op een keelsnoepje of dropje zuigen is verzachtend voor de pijn als je last hebt van keelpijn. Heb je echt last van heftige pijn? Neem dan een paracetamol.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website